Снимка: БГНЕС

Изпълнителната агенция „Морска администрация“ обяви търг за продажбата на кораба "Вера Су", който беше заседнал преди около година в местността Яйлата, съобщиха от Министерството на транспорта.

Търгът ще е с явно наддаване, като първоначалната цена е в размер на 460 000 щатски долара без ДДС. За участие в търга се изисква депозит в размер на 10% от началната тръжна цена.

Още по темата

Заявленията за участие в търга се подават в деловодството на Дирекция „Морска администрация – Варна“, а крайният срок за това изтича в 17:30 часа на 27 септември. Самият търг ще се проведе на 28 септември в 11:00 часа в сградата на Дирекция „Морска администрация – Варна“.

Kорабът под панамски флаг, превозващ над 3000 тона азотни торове, заседна край защитената местност Яйлата на 20 септември 2021 г. и беше изтеглен на 26 октомври 2021 г.  Първият опит за претоварване на карбамида на 26 септември завърши с неуспех, след като част от количеството се изсипа в морето. С баржи, осигурени от Европейската агенция за морска безопасност, в крайна сметка втечненият карбамид бе изтеглен от товарното помещение на плавателния съд.

Окръжната прокуратура в Добрич започна разследване за инцидента с кораба, а капитанът и вторият помощник капитан бяха привлечени към наказателна отговорност, че са допуснали корабът да заседне и така са създали опасност за живота на други хора и за значително увреждане на чужд имот.

Операцията по изтеглянето на кораба струва на държавата 2,8 милиона лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase