Снимка БГНЕС

С бдение в София граждани поискаха да обърнат внимание върху закона за бездомните животни в Турция. Събитието бе под наслов „Бдение в памет на убитите кучета по улиците на Турция“ и се проведе пред резиденцията на турския посланик в столицата.

Турският парламент прие в края на юли закон, който има за цел да събере милиони бездомни кучета от улиците и да ги настани в приюти. Планът предизвика тревога сред любителите на животните, които смятат, че кампания по стерилизация би била по-добро решение.

Според критиците на закона той ще доведе до умъртвяването на голям брой безстопанствени кучета. Животните да бъдат задържани в държавен приют и след 30 дни, ако няма осиновител, да бъдат евтаназирани, каза за БТА организаторът на бдението Методи Димитров. Това обаче това не се спазвало и животните се евтанизират на момента, добави той.

Съгласно законодателството, предложено от Партията на справедливостта и развитието на президента Реджеп Тайип Ердоган, общините ще трябва да съберат от улиците бездомните кучета и да ги настанят в приюти. Агресивните и нелечимо болните кучета ще бъдат евтаназирани, предвижда законът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase