Снимка: БГНЕС

Народният представител от БСП Корнелия Нинова коментира промените в Закона за предучилищното и училищното образование, внесени от парламентарната група на “Възраждане“. Нинова посочи, че това е битка да запазим децата. Не се води борба срещу дискриминация или омраза, а мотивът е опазването на българските деца.

"Къде в закона пише, че ще изключат хомосексуален ученик от училище? Пише – не пропагандирайте. Това не е пропаганда. Той си е такъв, какъвто е. Уважавайте го, не го обиждайте. Става дума за учебни помагала и хормонални терапии. Нека не изкривяваме темата", каза Нинова пред bTV и допълни, че учители и ученици са свободни хора.

Корнелия Нинова каза, че всичко е, за да не стане нормално в училище да се образоват децата, че могат да си избират пол, различен от физическия.

“Не е проблем това да се прави с хора, навършили 18 години, които са пълнолетни, зрели. Ние не сме против различните. Не сме против всеки да избира интимния си живот и партньор, но не сред децата, защото са малки и незрели“, добави тя.

“Противоестествено е да се прави хормонална терапия на малолетни, с която се спира развитието в пубертета и да се внушава, че те могат да си избират пол, различен от мъж и жена според социалната роля, която си представят - сутрин може да са момче, на обяд момиче, а на вечерта транссексуална жена. Не пипайте децата, до 18 години не им промивайте мозъците“, каза Нинова.

Заради промените в Закона снощи за втора поредна вечер имаше протест, а Нинова попита защо се протестира след като никой не засяга правата на различните. “Аз мисля, че това е тук под различни форми – извънкласни занимания, програми на неправителствени организации, представя се като право на избори“, допълни депутатът и добави, че знае примери от Великобритания и Испания за прилагане на хормонални терапии.

В Испания парламентът даде окончателно одобрение на закон, позволяващ на лица над 16 години да променят своя законно признат пол без медицинска оценка. Тези на възраст от 12 до 13 ще се нуждаят от одобрението на съдия, докато хората на възраст 14 и 15 ще се нуждаят от разрешение от родител.

Нинова даде и личен пример.

“Синът ми не си е променил вижданията поради това, че е учил в САЩ. Аз се гордея с моя син. Заради моя син и българчета като него знамето на България се е вяло по всички кътчета на света, защото те са най-добрите по математика, в момента по изкуствен интелект. Синът ми миналата седмица чете лекции в Оксфорд. По-миналата седмица беше във Виена, където представи проект за технологичната революция за изкуствения интелект. Преди дни беше в българския институт INSAIT, където помага на български млади учени. Той ме подкрепя. Важен е смисълът на закона - да си предпазим децата. В Калифорния, където той е докторант, IT гигантите започват да си изнасят активите заради наложени джендър правила“, каза още Корнелия Нинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase