СНИМКИ: Archaeologia Bulgarica

Великолепни средновековни стенописи излизат при разкопките на храма „Света Богородица Животворен източник" в историческия квартал „Армения" на град Мелник, съобщава "Археология Булгарика". Черквите са две - под възрожденската от XIX век има по-стара, от XIII - XIV век.  Именно при нейното проучване археолозите са се натъкнали на фрагменти от майсторски изработени стенописи. Под пръстта се показва ликът на Исус Христос със затворени очи, вероятно част от сцена с разпятие според реставраторката Ренета Караманова (НАИМ-БАН).

„Тук сме вече трети пореден сезон, проучването е по проект на Националния археологически институт с музей при БАН в партньорство с Археологически музей – Сандански и РИМ – Благоевград, с финансовата подкрепа на МК. Освен стенописите сме открили над 200 находки от камък, керамика и метал", коментира ръководителят на разкопките гл. ас. д-р Методи Златков (НАИМ-БАН). Сред находките се открояват два фрагмента от надпис от XIII – XIV в. и частично запазена мраморна релефна плоча от XVIII – началото на XIX в., които скоро ще ви покажем тук.

Вижда се не само ликът на майсторски изрисувания Исус Христос, но и още един фрагмент от стенопис в момента, в който започна неговото разкриване. До тях са вече реставрираните от Ренета Караманова (НАИМ-БАН) образи на светци, красили някога по-стария едноапсиден храм от XIII – XIV в. с обща дължина от 17,35 м.

Обектът е близо до пешеходната пътека към Роженския манастир, така че този важен и интересен паметник за историята на Мелник със сигурност ще привлича все повече туристи, пише 24 часа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase