Снимка: БГНЕС

Последната доставка на защитни облекла за пожарникарите е преди 10 години, а срокът за експлоатацията им - 5 години”, каза Добромир Добрев, зам.-председател на Централен полицейски синдикат. Това означава, че през последните пет години те работят без защитни облекла. Каските също вече не са качествени.

Той коментира и заплатите в системите на МВР. "Стартовата заплата на полицаи и пожарникари в момента е 1466 лева. В същото време, ако започне работа в супермаркет, тя ще тръгне от 2000 лева. Немислимо е това, необходимо е увеличение в системата на МВР. Ако това не се случи, може да има голямо недоволство, което да доведе до ежедневни протести”, каза Добрев.

По думите му вътрешният министър Калин Стояно се притеснява, че предвиденото увеличение на възнагражденията няма да се случи. Все още върви бюджетната процедура, не е категорично потвърдено, че необходимите около 600 млн. лева трябва да бъдат предвидени в Бюджет 2025. Ще се искат и допълнителни средства за капиталови разходи, оборудване и нова техника.

Добромир Добрев сподели и, че според него в МВР работят над 6 хиляди пенсионери. Това означава, че трябва да се създаде механизъм за тяхното освобождаване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase