Снимка: БГНЕС

Поне 120 български граждани са били убити по време на съветската окупация в България в периода 1944-1947 г. Това показват документите, които се съхраняват в Централния държавен архив (ЦДА). Днес бе пуснат новият уебсайт "Съветската окупация в България (1944 – 1947 г.)", който е част от дигиталната колекция "Архивите говорят".

На сайта са публикувани 1472 документа с 2670 изображения. Огромна част от тях се публикуват за пръв път. Събрани са от 27 архива.

На него може да се намери поименен списък на хората, убити от съветски войници, прегазени или наранени от съветски камиони. Той е изготвен въз основа на три архивни документа, съхранявани в ЦДА. Това са Списък (непълен) на лица, убити от съветски войници, прегазени или наранени от съветски камиони, някои от които получили обезщетение; Списък от полк. Бл. Пенев, областен началник на милицията – Пловдив, и М. Сиди, заместник-инспектор Криминална служба, за злополуки, прегазвания и катастрофи с пострадали български граждани, извършени от съветски военнослужещи от 9 септември 1944 до 30 юни 1947 г.; както и Списък (непълен) с прегазени лица и домашни животни от съветски камиони от 16 септември до 1 декември 1944 г., някои от които са обезщетени

Списъкът съдържа подробна информация за загиналите - трите имена, възраст, местоживеене, дата и място на злополуката и причина за смъртта. Той дава възможност на техните роднини и съграждани да научат по-конкретно каква е била съдбата на загиналите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase