Снимка: БГНЕС

Съвсем очаквано минималната работна заплата в страна изостава с над 220 евро от повечето страни-членки на ЕС. В момента МРЗ е 933 лв. на месец или с други думи казано 477,04 евро на месец. В Латвия например най-ниското възнаграждение, което можеш да получиш, е 700 евро. Данните са на европейската статистическа служба Евростат.

Минималната заплата в България е над два пъти по-малка отколкото в Полша и над четири пъти по-ниска отколкото в Германия. В повечето държави от ЕС МРЗ се променят два пъти в годината - от 1 януари и от 1 юли. Полша е една от тези държави.

От 1 юли 2024 г. минималната заплата в Полша е вдигната с 20 евро и вече е 997,91 евро. Трябва да отбележим и факта, че храните в супермаркетите също са по-евтини, отколкото тези при нас. В същото време в България МРЗ остава без промяна.

Ако направим сравнение и с някои от по-развитите икономики ще видим и съществената разлика. В Германия минималната заплата е 2054 евро, а във Франция е 1766,92 евро, пише още в статията си в-к “Труд”.

Хърватия също ни изпреварва по ръст на заплатите. За година минималната заплата там е нараснала с 20 на сто, или със 140 евро, като достига 840 евро.

Очаквано е, че минималната заплата в България остава най-ниската сред страните от ЕС. Погледнато не в проценти, а в абсолютна сума, минималната заплата в 10 държави от ЕС е увеличена с повече отколкото при нас в рамките на година. Така реално вместо да доближаваме доходите в тези страни изоставаме още повече.

Най-висока е минималната заплата в Люксембург - 2570,93 евро, като за година тя е вдигната с 62,69 евро. На второ място по най-висока минимална заплата е Ирландия, а след това са Нидерландия с 2134 евро и Белгия с 2070 евро.

Нека да отбележим и друг тревожен фактор - минималните заплати в много страни, които са извън еврозоната, също са по-високи от нашата заплата. В Черна гора минимално можеш да спечелиш 532 евро, в Сърбия е 544 евро, а в Турция е 568 евро.

Как стоят нещата с хранителните продукти?

Храната в България е по-скъпа отколкото в Полша и Румъния, въпреки че минималните заплати в тези страни са по-високи, показват данни на Евростат. В България цените на храните са 86,5% от средното ниво за страните от ЕС. Същевременно в Полша цените на храните са едва 75,8%, а в Румъния са 72,7% от средното ниво за държавите от ЕС, показват данните на Евростат.

Любопитно е, че по отношение на някои конкретни храни цените в България са по-високи дори от средното ниво за страните от ЕС. Например безалкохолните в България са с 9,9% по-скъпи от средното ниво за ЕС, показват данните на Евростат. По-евтини отколкото у нас са безалкохолните в редица страни с по-висок стандарт на живот, като например Австрия, Франция и Германия. По цени на безалкохолните България е много близо до Люксембург.

При алкохолните напитки цените в България са много близо до средното ниво за ЕС - само с 0,8% под средните. Като и цените на алкохола в България са по-високи отколкото в Австрия, Франция и Германия.

Още по-фрапираща е ситуацията при млякото, сиренето и яйцата. Цените на тези хранителни продукти в България са с 26,9% по-високи от средното ниво за страните от ЕС и са едни от най-високите. От страните от ЕС само в Гърция и Малта тези храни са по-скъпи. Млякото, сиренето и яйцата в България са по-скъпи не само спрямо Австрия, Франция и Германия, а са по-скъпи дори от продаваните храни в Люксембург, където са най-високите заплати сред страните от ЕС.

Но цигарите в България са най-евтините в ЕС. Цените на цигарите в страната са над два пъти по-ниски от средното ниво за страните от Европейския съюз.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase