Снимка: Bulgaria ON AIR

Адвокат Николай Цветанов, председател на "Асоциация за отговорно небанково кредитиране" сподели, че бързият кредит е една ефективно използвана услуга в развитите общества.

"С развитието на нашето общество тя става все по-често използвана. Това привлича лица, които биха желали да извършат различни злоупотреби. Този вид злоупотреби зачестяват в последните две години - най-вече в онлайн пространството", каза за Bulgaria ON AIR адвокатът.

Юристът сподели, че най-срещаният вид измами е в социалната мрежа. Фалшиви профили действат от името на компании за кредитиране. Влиза се в контакт с потребителя и се иска такса за разглеждане на заявление за отпускане на кредит. След плащане мнимата финансираща институция изчезва.

Има и друг вариант - компании, които действително предоставят заем, но при много различни условия от това, което са обещали на клиента. Често те не са вписани в регистъра на БНБ - не подлежат на контрол, никой не ги проверява и не отговарят на изискванията.

Обещават отпускане на кредити без проверки в централния кредитен регистър, без проверки за извършване на оценки на риска. В действителност това няма как да се случи.

Според Цветанов, от една страна това говори за занижена финансова култура на българите, но и за това, че тези зачестили измами трябва да бъдат контролирани. Потребителите могат да се обърнат към Комисията за защита на потребителите при подобни измами, посочи той.

“Няма конкретен профил на лицата, които са цел на този вид измами”, обощи Цветанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase