Снимка БГНЕС

Бившият финансов министър Асен Василев първи обяви конкретна сума, която Европейската комисия ще замрази по второто плащане по Плана за възстановяване.

Според Василев заради неизпълнени реформи, предвидени по второто плащане, на България ще й бъдат замразени 1 млрд. лв. Това на практика означава, че страната ни ще получи съвсем символична сума по това плащане. По второто плащане България чака 653 млн. евро или 1,27 млрд. лв. Ако Василев е прав, в хазната по това плащане ще влязат едва 278 млн. лв. От МФ не коментираха точно число, само обявиха, че при замразяване на пари България има 6-месечен срок да приеме забавените мерки или губи окончателно сумата.

Това стана ясно  в рамките на изслушване на министрите на финансите и енергетиката в Народното събрание. Все повече депутати признават, че няма да се получат пари по второто плащане, като в изказванията се прави опит за политическо парцелиране на вината и нормализиране на провала, пише "Сега".

Днес министрите представиха предприетите мерки, но се влезе в повече детайли по отделни теми, включително се стигна до пряко противопоставяне на бившия финансов министър Асен Василев и служебния министър на енергетиката Владимир Малинов за съдбата на БЕХ. Планът за възстановяване предвижда изваждане от шапката на БЕХ на преносните оператори ЕСО и „Булгартрансгаз“ – решение, на което НС се противопостави и изиска предоговаряне.

Вчера Малинов обяви, че изваждането на двете дружества от шапката на БЕХ ще навреди не на тях, а на самия холдинг, като днес даде подробности в отговор на питане на Павела Митова от ИТН.  „ЕСО и „Булгартрансгаз“ са сред дружествата с най-големи активи под шапката на БЕХ. Изваждането им ще застраши взетия облигационен заем от БЕХ, защото тези активи и  паричните наличности на држествата обезпечават заема. Ще трябва да се предоговарят условия с всички облигационери“, обясни Малинов. Асен Василев обаче продължи да упорства, че ваденето на двете дружества не е проблемно, защото 80% от пачелбата на БЕХ идва от АЕЦ „Козлодуй“.

Разпределянето на вината продължи и днес, макар че тонът е обран, защото всички партии имат принос за забавянето. Тома Биков от ГЕРБ обвини кабинета "Петков", че е наложил промени в плана, не е имало приемственост, внесени са много недоомбислени и слаби законопроекти и сега трябва да се поправят. В отговор Асен Василев изтъкна, че НС носи вина за неприетите навреме реформи, сред които новите правила за избор на членове на антикорупционната комисия. Проектите и правилата бяха внесени при кабинета Денков, но не стигнаха до приемане. От ИТН, „Възраждане“ и БСП заявиха, че част от приетите реформи не са полезни за България и трябва да се мисли дали щетите от неполучаване на пари от Брюксел няма да са по-малки от тези от реализация на промените.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase