Снимка БГНЕС
fallback

Питейната вода в Европа е замърсена с химикал, чиято употреба не е регулирана, съобщи АФП, позовавайки се на изследване, проведено през май от Европейската мрежа за борба с пестицидите.

Химикалът трифлуороцетна киселина (TFA) се открива в голяма част от пробите. Според редица асоциации са необходими строги правила за употребата му, тъй като той се получава в резултат на разпад на т.нар. вечни замърсители, намиращи се в някои пестициди и хладилни агенти.

Изследването, проведено през май върху реки и езера в Европа от Европейската мрежа за борба с пестицидите и членовете на организацията, сред които е "Бъдещи поколения на Франция", е изследвало проби от питейна вода на 11 държави в ЕС. Изводите от анализите, проведени от Центъра за технология на водата в Карлсруе, показват, че TFA се открива в 34 от 36 проби от вода от чешмата и в 12 от 19 проби минерална или изворна вода.

У нас проби са взети в Бургас, където също е открит химикалът, но в границите - 940 нанограма на литър при определена граница от 2200 нанограма на литър.

Резултатите от изследването са публикувани през тази седмица.

Средната концентрация на химикала в питейната вода е 740 нанограма на литър и 278 нанограма на литър в бутилираната вода, което е по-ниско от предходни данни. Предишно изследване е установило 1220 нанограма на литър средно в пробите от течаща вода.
 
Все още са малко изследванията по въпроса доколко веществото е опасно за здравето. Националният институт за общественото здраве и околната среда в Нидерландия е фиксирал граница от 2200 нанограма на литър. Тази граница е премината от проба от питейна вода в Австрия - 4100 нанограма на литър. В Париж анализирана вода от чешмата показва 2100 нанограма на литър. В Мец концентрацията е 500 нанограма на литър.

През 2026 г. ЕС ще изисква допустима норма от 500 нанограма за всички пер- и полифлуороалкилови вещества (PFAS), определени като "вечни замърсители". Неправителствени организации настояват, че TFA е токсичен за репродуктивната система.

Според доклад, цитиращ изследване на фармацевтичния гигант "Байер", данните показват тежки малформации на фетуса при зайците, предава БТА. Асоциации искат бърза забрана на пестицидите PFAS и на хладилните агенти, и рестрикции по отношение на употребата на вечни замърсители.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

56

Жмръц

преди 1 месец

Сякаш в Европа водопровода е един и същ :))))))))Всъщност,той е един и САЩ :))))

55

Анонимен

преди 1 месец

Тъжната истина е, че без пестициди нито настоящото, нито "бъдещите поколения" щяха да са възможни. Просто без индустриално земеделие няма храна за всички, има гладна смърт.

54

Скрит под листата

преди 1 месец

Всеки който си задава въпроса защо? Да чете протоколите на ционските мъдреци.

fallback