Снимка: БГНЕС

Данните на Националния осигурителен институт показват, е намалява броят на хората, които си купуват стаж, за да сер пенсионират. За първото тримесечие на тази година стаж са купили 234-ма души, докато за същия период на миналата година откупилите липсващ стаж са 337.

Малко над 4,4 милиона лева са платили от януари до март кандидат-пенсионери за липсващ стаж, а средно закупените месеци са 23, съобщава БНР.

В момента по закон мога да се откупят пет години,  за да се пенсионира човек, който е навършил възрастта за пенсиониране. Вноската за всеки недостигащ месец стаж е 19.8% от минималния осигурителен доход, който от началото на тази година е 933 лева. Тоест почти 185 лева месечно са необходими за целта. За цяла година разходът би бил 2127 лева, а за 5 години липсващ стаж - над 11 000 лева.

За изминалата година малко над 4700 кандидат-пенсионери са се възползвали от услугата. Платените средства към НОИ са почти 33 милиона лева.

Със следващото увеличение на минималната заплата, съответно на минималния доход за осигуряване, отново ще се повиши и цената на липсващите месеци стаж.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase