22

Анонимен

преди 1 месец

Има статистика на НОИ колко време се получава пенсията. През 2023 г. средната продължителност на получаване на пенсия от жените е 27,6 години, а от мъжете - 20,5 години за трета категория труд. Не знам защо някои смятат, че ще получават пенсия 2-3 години

21

Хайде хайде

преди 1 месец

На около 30 години осъзнах, че даже да я докарам до пенсия, ще я получавам 3..4..5. години. Ако ще и супер таван да си е. Е, няма да стане така. Хайде ТЕЛК, има си начини, да не съм по *** маслиненозелените. Не е кой знае какво, но със социалките си става сума над минималната заплата. Вече 15-та година. А има още 20 до реалната пенсия. И кога ще ме стигне някой като съм с 35 години напред? Хора, мислете и си решавайте проблемите!

20

Анонимен

преди 1 месец

До сега сериозно - До 5 години.

19

сега сериозно

преди 1 месец

А някой знае ли колко стаж максимално , може да се купи ?

18

ОФ

преди 1 месец

По татово време мъжете се пенсионираха при навършване на 60 години, стаж 25 години, при нормална 3 категория труд. За жените съответно: 55 г възраст, 20 г стаж - 3-та категория. Сега изискуемият стаж към 40 години ли клони? Как да го постигнеш при съществуващата безработица? Защо вместо да си купуват трудов стаж, гражданите не съдят държавата, че не им е осигурила основното им конституционно право на труд? Всеки български гражданин има право на труд по конституция.

17

Анонимен

преди 1 месец

от 10 до 15, ами правиш същото като държавния фонд, който ти е орязъл пенсията, или не я е индексирал адекватно от 10г. насам - мизерстваш. Обаче в частния фонд парите се наследяват - като имотите, не се раздават на "електората" с тапии от ТЕЛК и сие калинки. Доп. НЯМА нужда от постоянно финансиране от бюджета, или някой като ББ да ги раздава от джипката като руски цар.

16

Анонимен

преди 1 месец

Частните фондове са най-голямата измама.Чакай ти, български чорбаджия-изедник да управлява фонда и да ти дава пари за блажени старини....

15

до 10

преди 1 месец

И като фалира частният фонд, какво ще правиш? Когато пък работи на загуба, пък ти яде от спестяванията.

14

Анонимен

преди 1 месец

Другата соц-драма е, че парите на умрелите пенсионери се "изпаряват" в чужди джобчета. Аз смятам да работя до 57-58г., после пенсионния фонд - ДГД, няма да им плащам и стотинка. Да си влачат всичките вноски с които са ме скубали през годините. И без това средното време за взимане на пенсия в БГ за мъже е 3 Години!

13

Анонимен

преди 1 месец

Според зависи дали си струва или не стажът. Например, родителите ми са около тавана на пенсиите, именно заради закупения стаж. Пенсионираха се по-рано. Прости сметки показаха, че тези 11к ще се избият за 3 години. Така и така още работят, че то с тоя мизерен таван не се живее, даже аз им помагам.

12

Анонимен

преди 1 месец

Колкото и стаж да купувате , НОИ ще намери начин да ви ореже пенсията максимално ! Не купувайте нищо, така и така ще ви дадат минималната пенсия !

11

Анонимен

преди 1 месец

Преди години беше малка сумата и се плащаше на изплащане, по 20 лева на месец, които се удържаха от пенсията. не се усещаше. Сега не знам може ли на изплащане или ги искат наведнъж.

10

Анонимен

преди 1 месец

До Един Българин, пенсионната система в БГ е пирамида и чист комунизъм. Крайно време е това да спре, лични партиди - после като в САЩ, можеш да си теглиш парите предварително, или за лечение и тн. Твои са си въпростине пари, каквото си внесъл + лихвата, само ваденето е малко по-слижно от банков влог. А не, едни държавни калинки, милиционери и военни с най-големи пенсии + не внасяли нищо в системата, да получават най-много. Е как да стане?

9

Анонимен

преди 1 месец

Който има пари купува който нема пари не купува :)))

8

Един Българин

преди 1 месец

7, високата възраст за пенсиониране е следствие на отворените граници, които бяха затворени при комунизма. Освен че оставаха хора, те нямаха къде да пътуват и гледаха деца. Ако вие имахте 3-4-5 деца и това беше масово възрастта за пенсиониране можеше да е 55г. Трябва да се промени закона за над 2 деца с постоянен адрес в България да имаш право на пенсия 5г по-рано за да има стимул демографията.

7

Анонимен

преди 1 месец

Според мен високата възраст е проблем и се отразява пряко на демогафията .При ниска възраст на пенсиониране както е в Турция например , винаги има положителна демография .При лошия социализъм на 55 -56 и айде на пенсия и се гледат внуци , а младите работят и имат време за себе си . Хем се освобождават работни места за млади хора , хем младите имат кураж да правят деца , защото има кой да ги гледа

6

ВНИМАНИЕ: МОшенници

преди 1 месец

Международни договори, Конституция , гарантират право на труд. Да ама курсанта е "Кадрови военнослужещ с особен статут" Без никой да казва какво му е особеното. За да може да го врътката както си искат. Системата Бонго/ Голямо Бонго.....И кой нормален човек ще си заложи кариера, здраве че и живота в система която от самото начало показва, че не е почтена?!?!

5

Фифо

преди 1 месец

Трябва да съм много изтрещял все още да вярвам, че БГ е социална държава. Тя от дооста време не е!!! Сега съм млад, правя кинти, инвестирам, а идвам и от осъзнато семейство, което е акумулирало активи като жилища, земя и инвестиции, не мога да се оплача. Бачкам изцяло онлайн, вадя за час-два повече от депутат, но това е благодарение на специфични умения - семантика на редки езици и обучение чрез конструкти на AI. На около 50г смятам да приключа с работата и да опозная планетата ни по-отблозо.

4

Анонимен

преди 1 месец

Да направят някаква промоция от вида на 10 години за 10 000 лева.

3

не е изгодно

преди 1 месец

5г по 12м по 600 лв са 4-5 ооо . много са . Тук е пробита системата и е сбъркана формулата . хора с 33г стаж вземаха до 2022г по 300 лева пенсии, докато депутатите спестиха по 400000-500000 лева за старини и благини .