Снимка БГНЕС, архив

Двама мотористи са помогнали на Евелин Банев – Брендо, да се укрие, след като се е завърнал в България на 8 юни 2022 г. с мистериозния минисамолет „Пайпър Ацтек“, нарушавайки въздушното пространство на 7 европейски държави, пише „Телеграф“. За кацането му с този самолет потвърди в парламента вътрешният министър Калин Стоянов.

В момента срещу рокерите се води досъдебно производство от прокуратурата във Видин, тъй като летателният апарат е кацнал да презареди с гориво първо на територията на бившето летище Иново, на 3 километра северозападно от дунавския град.

Разследването установи, че самолетът е продаден на 4 юни от литовеца Броний Заронскис, който е бивш военен пилот. Мъжът обясняваше, че купувачите са били румънци или украинци. Както е известно, Брендо притежава украинско гражданство и през 2021 г. бе засечен в Киев, където дори откриха голяма нарколаборатория за марихуана.

Вътрешният министър Калин Стоянов посочи в петък, че още като директор на ГДБОП е започнал проверка за самолета, и разкритикува действията на тогавашния вътрешен министър Бойко Рашков.

Юристът и бивш вътрешен министър Емануил Йорданов пред "Телеграф": Брендо може да получи 15 г. затвор!

„Докато Рашков изчакваше да се оправи времето, аз като директор на ГДБОП предприех необходимите действия. Има и досъдебно производство, в момента се наблюдава от Окръжна прокуратура - Видин. Установени са двамата човека, които са били в близост до това летателно средство, повдигнати са им обвинения и нашата информация е, че те търсят вариант за споразумение", заяви Стоянов

В петък от прокуратурата се презастраховаха и поискаха от Софийския градски съд налагане на мярка „задържане под стража“ за Брендо на основание двете му европейски заповеди за арест (ЕЗА) от Италия и Румъния. Въпреки че първоначално съдът определи искането на прокуратурата като „нонсенс“, впоследствие реши, че е необходимо да бъде взета мярка за задържане. Опасенията на състава са, че е възможно Брендо да бъде освободен, преди да е приключил същинският съдебен процес. Кокаиновият крал на Европа се появи по къси гащи в съдебната зала. Делото премина при изключително засилени мерки за сигурност с препречен всякакъв допир с медии. Така на Брендо му бе осигурен необходимият комфорт, докато траеше делото в сградата на улица „Черковна“ 90.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase