Снимка: Bulgaria ON AIR

КЕВР ще компенсира търговците на ток, но само за един от дните за небаланси. Това стана ясно след призиви и протести на търговците срещу високите стойности на небалансиращата енергия.

"Методиката, която е за балансиране, е изкривена, счупена. С единичната компенсация нищо не се решава. Позицията на КЕВР е, че ще изчакат развитието на пазара, а ние дотогава да се надяваме, че няма да фалираме. Когато има крайно изкривен пазар, когато едната част е свободна, а другата е регулирана, а балансиращата цена е еднаква, тогава се получават такива шизофренни ситуации", коментира Виктор Минчев от УС на "Свободния енергиен пазар" в предаването "България сутрин".

Според него, ако либерализацията беше влязла, нямаше да сме в тази ситуация, в която да имаме нужда от пределни цени, тавани и подове.

"Енергийната ни система и енергийният ни пазар са скачени съдове. Не можем да пазим една част от системата за сметка на останалата. Изисква се политическо решение. Ако няма да има либерализиран пазар, да се върнат пределните цени. Ако има либерализиран пазар, на всички ще бъде ясна методиката", каза Минчев пред Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че енергийният микс на България е разделен на две - свободен пазар и регулиран пазар, който се определя строго от КЕВР. По думите му цените на регулирания пазар ще продължават да се вдигат, а докато не се либерализира пазарът, ситуацията ще продължава да е такава.

На въпрос защо КЕВР вдига цената на тока за юли, Минчев отговори, че причината е начинът на формиране на енергийния микс и съответно на балансиращия. На мнение е, че се правят опити да оставят ТЕЦ "Марица-Изток 2" да работи на пълна мощност целогодишно.

"Ролята ѝ трябва да бъде на пикова електроцентрала, която се включва, за да балансира мрежата, когато е необходимо от икономическа гледна точка. В момента я държим в постоянен режим, в колкото се може по-голям процент на производство заради политически причини", уточни Минчев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase