Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Мартин Кожуклиев е първият българин с две изкуствени сърца. След няколко дни - на 20 юни му предстои пътуване до Париж, за да се оперира. Билетите са осигурени от националния превозвач Bulgaria Air.

Мартин разказва, че в момента две устройства помагат на сърцето му, за да може да изпомпва достатъчно кръв към органите.

“Устройствата, които са имплантирани в мен, поддържат живота ми, докато се намери донор за мен. Има ситуации, в които тези устройства остават до живот, в моя случай се чака за донор. Донорството в България не е развито. Още докато се възстановявах в болница "Св. Екатерина", започнах да проучвам какви са възможностите в България и в чужбина”, разказва Мартин в студиото на “България сутрин”.

Допълва, че за трансплантация на сърце в страната ни годишно чакат около 30 човека, а трансплантациите, които се правят, са една или две. Затова той решава да потърси възможности извън страната ни.

“За да се получи орган, особено сърце, трябва някой да умре. Повечето страни в Европа не са склонни да правят такива операции на чужденци. Получих отказ от много болници. Освен финансовата страна на въпроса, много голямо значение имат късметът и вярата. Рисковете са много големи", допълва Кожуклиев.

Споделя, че устроийствата в тялото му са от последно поколение. Първоначалното предложение на болницата в Париж включва серия от изследвания, които продължават около седмица, след това ще влезе във френския списък на чакащите.

"Не е ясно колко ще бъде престоят, нито колко пари ще ми трябват. Приятелите и колегите ми ме подкрепиха изключително много", каза Кожуклиев пред Bulgaria ON AIR и уточни, че може би е единственият българин, който е успял да получи предложение за операция от друга държава.

По думите му в България по закон всеки е донор, ако не откаже изрично. Оказва се обаче, че има проблем и хората не са склонни да го правят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 1 седмица

Като пътувах в странство, видях една жена която има едно тяло, едно сърце, два крака и две ръце..... и ДВЕ ГЛАВИ НА РАМЕНЕТЕ СИ. Всяка от тия две глави можеха да приказват поотделно, но и двете казваха едно и също: Когато танцуваме и двете си въртим ЗаедноДупето!

11

Анонимен

преди 1 седмица

Познавам един дето сърцето му се управлява не вече от мозъка, а докторите са му инсталирали електронен уред за импулсна работа на сърцето и всяка година ходи да му сменят акумулаторчето. Уреда му е залепен отпред на гърдите и импулсите се предават на сърцето му чрез кабелчета.

10

до 2

преди 1 седмица

До Анонимен,не извъртай нещата ,а ги наричай с истинските им имена,българина не е обезверен,първо е здрав като камък и не се разболява,а чуждото нещастие не го интересува,той сърце няма,и като добавим,че е безбожно алчен,мързелив и крадлив ето ти картинката,не казвай на черното бяло,няма по-жестоко същество (няма да ги наричам хора за да не обидя човешкия род) от българина,уверявам те

fallback