Снимка: БГНЕС

От началото на сезона Министерството на туризма е извършило 170 проверки на плажове. Констатирани досега са шест нарушения, за които са съставени четири акта.

Проверките са съвместно с КЗП, НАП и Икономическа полиция, като до момента са проверени 17 обекта. От НАП са съставени три акта за нарушения, установените нарушения са осем, съобщава БГНЕС.

Проверяващите заявиха, че плажовете са в перфектно състояние. Проблем обаче били някои неохранямите плажове, на които се е установило, че има поставени чадъри и шезлонги и ги превръщат в части плажове за гости на заведение или хотел.

"За такива частни плажове сме съставили три акта. Ще следим и за друга нелоялна практика - да се предлагат задължително комплекти, а всеки един потребител да реши какво да ползва - дали само чадър или шезлонг, дали маса или шалте. Към настоящият момент го няма този проблем, защото още няма препълнени плажове, но юли и август месец се появява тази практика. С колегите от КЗП ще следим много внимателно и ще отговаряме за всякакви сигнали. Досега имаме малко над 40 сигнала. Те са по-малко от предходен период от време", заяви Иван Виделов от Министерството на туризма.

Той уточни, че са установени нелоялни практики, при които под наем се отдават чадъри и шезлонги на плажове, за които няма сключен концесионен договор.

"Усилията на всички институции при тези проверки са превенция на туристическия продукт. При вчерашните проверки по Северното и Южното Черноморие сме съставили 17 констативни протокола и сме установили осем нарушения. Две от по-сериозните са липса на категоризация на заведения на плажа", заяви Бранислава Недялкова- гл. експерт в КЗП.

Проверките ще продължат през целия летен сезон.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase