"Кампанията тръгна от една предишна моя кампания, чиято цел беше да мотивираме колкото се може повече българи да бъдат физически активни. Данните на "Евростат" тогава показвахме, че все сме на последно място по физическа активност, а на първо място по сърдечно-съдови заболявания. Кардиолозите казват, че с повече физическа дейност, адекватна храна и по-малко пушене преждевременната смърт вследствие на заболяванията ще бъдат понижени". Това каза основателят на инициативата "Капачки за бъдеще" Лазар Радков в съботното издание на "България сутрин".

Той сподели, че всеки уикенд е имало тренировки в Южния парк.

"Тогава с трениращите си казахме: "Дайте да събираме капачки и ще ги използваме за нещо смислено". Тогава нямах представа кой ни ще изкупува тези капачки, каква е цената на пластмасата. Попитахме хората за какво да бъдат, тогава те казаха за кувьоз. Тогава още не знаех, че има такъв проблем. Май никой в държавата не знаеше, че в по-малките населени места, за които не се чува толкова, кувьозите на по 20-30 години, някои от тях не работеха", допълни Радков за Bulgaria ON AIR.

От думите му стана ясно, че от края на 2017 година до края на 2019 година са успели да подменят кувьозите, които са от миналия век. Става въпрос за 22 болници.

"От началото на 2022 година в България няма болница, в която да има кувьоз от миналия век, което е постижение. През 2020 година започнахме да проучваме от каква друга техника имат нужда болниците. Тогава разбрахме, че и липсват специализирани детски линейки. И се заехме да се борим да осигурим детски линейки. През 2023 година направихме и проучване в училищата, разбрахме, че доста от учителите и учениците нямат реална подготовка какво да правят в случай на бедствие, на нещастен случай. Стартирахме обучение по училищата", разкри основателят на "Капачки за бъдеще" в рубриката "Вдъхновителите".

А от миналата година в област Стара Загора и област Пазарджик е започната кампания за профилактични прегледи в селата, където няма медицинско лице.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase