Снимка: БГНЕС/ЕРА

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон изрази очакване за отпадане на вътрешните сухопътни шенгенски граници на България и Румъния до края на годината.

Днес Йохансон участва в двудневното заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, което се провежда в Люксембург.

"България и Румъния вече са част от Шенген. Остава да премахнем проверките по вътрешните граници. Предвиждам това да се случи още тази година", каза Йохансон пред журналисти.

Еврокомисарят посети България през месец април. Тя посочи, че България и Румъния са по-добре подготвени от други държави да приложат напълно правилата на Шенген.

„Външните граници на ЕС се охраняват много добре. Виждам, че има много добро сътрудничество на България и Румъния с трети страни, например с Турция има много добро полицейско сътрудничество“, каза тогава Йохансон.

По думите ѝ България и Румъния се справят по-добре от други държави-членки, благодарение на своите усилия, които определи като „внушителни“.

„За Комисията, а и за мен лично е изключително важно България и Румъния да станат пълноправни членове на Шенгенското пространство и това да стане следващото решение на Съвета и докато все още аз съм на поста европейски комисар“, подчерта Йохансон.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase