България внася ударно мляко и млечни продукти от Румъния, показват данните на Министерството на земеделието и храните за последните две години. Колко сериозен проблем за родните производители е подобна конкуренция?

"Наистина големи количества мляко и млечни продукти се внасят от Румъния, но също от Германия, Унгария, Гърция, за наше съжаление. Поставихме въпроса кога нашите европейски субсидии ще се изравняват с тези на съседните ни държави. Трябва да спазваме еднакви правила и да получаваме еднакви субсидии, тогава няма да се получават тези конкуренции", заяви председателят на "Обединени български животновъди" Бойко Синапов в "България сутрин".

По думите му в България е много по-лесно да внасяш всичко, отколкото от страната ни да изнасяш за някоя европейска държава.

"Големият виновник е тежката администрация в България. Българският чиновник се научи да стъпва смело върху малкото оставащи хора в България в цялото земеделие. Не виждаме уважение от страна на чиновника към работещите хора в сектор "Земеделие". Трябва да измислим рестрикции, с които да запознаем ЕС и да си ги защитим", подчерта Синапов пред Bulgaria ON AIR.

Той алармира, че отвсякъде сме заливани със зеленчуци, меса и колбаси от други държави. А по този начин убиват българския производител, изтъкна Синапов.

"Има голям спад, с часове губим огромни ферми. В момента в България няма млечна ферма, която да не е на загуба. Имаме износ основно за Гърция и Румъния, но е много малко количество. Борим се сами. Говорим за високо качество продукти, за биопродукти", каза още Бойко Синапов.

Той отбеляза, че служебното правителство е успяло в кратък период от време да осигури средства и да ги изплати на земеделците.

Още за проблемите на земеделците четете в следващото видео

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase