Снимка: Bulgaria ON AIR

Проучване от Националния център по обществено здраве откри връзка между климатичните промени и бедността. Зорница Спасова, водещ на проучването казва, че климатичните промени ще засилят съществуващата бедност, но и икономическото неравенство пп света.

"Връзката между климатичните промени и бедността е пряка. Бедните са по-уязвими на метеорологичните бедствия. Глобалният Юг е по-беден, глобалният Север е по-богат", обясни Спасова в "България сутрин".

В България при температура над 38 градуса се обявява оранжев код, а във Франция е свален на 35 градуса. Спасова подерта, че това са икономически загуби.

"По отношение на жертвите от климатичните промени при бедните - очаква се към края на века около един милиард души да загинат заради покачването на температурите, дори с градус и половина. Ще се увеличи неравенството. Много хора от средната класа ще изпаднат към бедната класа", каза Спасова пред Bulgaria ON AIR.

Спасова е на мнение, че към Плана за възстановяване трябва да се предвиди и закупуването на климатик за хора от уязвимите групи. Тя се аргументира с данните, че 70% от бедните у нас нямат климатик.

Спасова уточни, че зимната смъртност превишава лятната, но със затоплянето на климата ще намалее в малка степен зимната и ще се увеличи лятната смъртност.

"Изхвърлянето в атмосферата на толкова голямо количество въглероден диоксид от изкопаемите горива няма как да бъде компенсирано дори и със залесяване. Закъсня Зеленият преход, но не трябва да спираме усилията", посочи още Спасова
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase