Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Вече е факт първата спасителна мисия с медицинския хеликоптер. Той е транспортирал жена в много тежко състояние. Полетът от Шумен до болница “Света Екатерина” в София е продължил час и 15 минути. В предаването “България сутрин” Димчо Добрев разказа повече за първата спасителна опрация.

Добрев кача, че хеликоптерът е в изправност и оперативна готовност. Екипажът също е подготвен на ниво.

“В началото ще започнем да го използваме през деня. Дежурствата ще бъдат в рамките на 12 часа в светлата част на денонощието. След като се натрупа необходимия нальот и имаме увереност за безопасно изпълняване на мисиите, ще преминем през по-сложния вид подготовка - полети нощем", заяви изпълнителният директор на "България Хели Мед Сървиз" Димчо Добрев.

Пред Bulgaria on AIR Добрев разясни, че подаващите се сигнали достигат до Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха, подчинен на Министерството на здравеопазването. Техният компетентен персонал преценява всеки случай, от гледна точка на медицинските стандарти, дали е за използване на медицинския хеликоптер и дали състоянието на пациента го позволява.

Системата за спешна медицинска помощ по въздуха ще бъде организирана така, че ще има разположени хеликоптери в шест оперативни бази в цялата страна, като местата така са подбрани, че територията на страната да се покрива поне от два хеликоптера.

"Екипажът на вертолета се състои от двама пилоти - командир на екипажа и втори пилот. На борда, съгласно стандартите, има медицински екип от двама души, лекар и сестра. В транспортно положение вертолетът ще има четири места за пациенти", разясни Добрев.

До края на 2025 година трябва да получим още два хеликоптера. Това е информация от Министерството на образованието. Един от тях трябва да пристигне до края на ноември, а другият - до края на декември.

Добрев допълни, че в момента подготвените пилоти са 12. Тече и процедура за създаване на обучителна кампания, кото да подготвя персонал за нуждите на авиационния оператор.

"На пазара на труда вертолетните пилоти са изключително малко. Не е била атрактивна тази професия в страната", съобщи Добрев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Олимпий Панов

преди 3 седмици

Жената е починала!

12

Гошо

преди 3 седмици

Напълно не достатъчни. Чакат се 8 машини по 8 пилота на 24 часа прави 64 пилота, но трябва и резерви за почивни дни и отпуски. Това прави..... От къде, в Украйна и Русия няма.

11

Рендето

преди 3 седмици

Демек, един пилот ще дежури един месец, другите ще си чакат реда?! Пилот Януари, пилот Февруари, Март и т.н., а заплати как ще им плащате за останалата част от годината???? -)))))

fallback