Снимка: БГНЕС

Тенденцията вече четвърти месец е цените да вървят надолу. Средата на пазарите е конкурентна и това се вижда в цените на продуктите - отбелязва се траен спад, макар и не с много.

Според Владимир Ивнов, председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата, това се дължи най-вече на по-масовото предлагане на плодове и зеленчуци. Той добави, че единственият продукт, който трайно тръгва надолу, е захарта.

"Цената на брашното е в постоянни граници. Варивата също се успокоиха. По отношение на боб, ориз буквално повече от 9-10 месеца сме почти без промяна - като тенденция. Устойчиво, стабилно, динамично равновесие. Месото спрямо миналата година е с около 10% нагоре, но това е най-малкото, което можеше да се случи след това, което изживяхме като процеси през 2021, 2022 и 2023 г. до средата".

Пред БНР Иванов посочи, че кашкавалът също се стабилизира - около 17 лева на едро, сиренето - около 11 лв., което е почти без промяна спрямо нивата от миналата година. ”С около 4% средно при кашкавал, сирена, масло имаме изменение в посока нагоре. Киселото мляко е с 2%, прясното мляко - с 6%. Това са нормални вариации".

Иванов допълни, че вносът на стоки е неизбежен. Според експерта обаче количествата на земеделските производства трябва да са значително повече и допълни, че климатът е най-мощният фактор, който влияе на сезонната продукция.

Инфлация няма как да няма, но въпросът е да е в малки проценти и доходите да я изпреварват, обясни Владимир Иванов. Според него след последните три години няма как да не виждаме такъв тип несъответствия и пазарът се развива.

"Това, което се наблюдава като процеси, е нормални икономически взаимодействия”, коментира още експертът.

Според него има какво още да правим по отношение на ефективност на нашата икономика и ниво на покупателна способност, както и по подобряване на търговските практики. По думите му това е най-чистата среда, която е почти близка до перфектната конкуренция. Дори да искате да манипулирате пазара, няма как да го направите".

В заключение Иванов апелира хората да пазаруват със съзнание и информирано.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase