Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Хиляди подаръци ще бъдат дадени на децата на 1 юни. Тогава и по Коледа се купуват най-много играчки. Важното е да бъдат и безопасни.

"Трябва да се внимава да няма елементи, на които децата могат да се порежат, да не пускат боя. Има бои, които могат да се окажат вредни, защото съдържат химични вещества, които с натрупване в организма биха могли да доведат до онкологични заболявания и репродуктивни проблеми", заяви създателят на платформата "Ние потребителите" Габриела Руменова в студиото на "България сутрин".

Тя подчерта, че е важно да се четат инструкциите за употреба, за да не се стига до инциденти. Като пример даде зареждането на влажна батерия на електрическа тротинетка, което може да доведе до взрив.

"Преди родителите да купят играчка, е добре да прегледат регистъра на ЕК и да видят кои играчки са забранени и поради какви причини. Децата са много изобретателни, има доста елементи, които могат да се окажат опасни. Батериите също могат да станат опасни, ако потекат", предупреди Руменова чрез ефира на Bulgaria ON AIR.

Гостът посъветва купувачите, ако видят риск в някоя играчка, да сезират контролните органи и ако се установи, че тя е опасна, да си търсят парите от продавача.

"Ако сме купили през интернет играчка и детето не я е харесало например, имаме 14-дневен срок, в който да заявим развалянето на сделката и срок от 14 дни за връщане на стоката. Рекламацията е до 2 г. за връщане, а ако е опасна - незабавно се преустановява употребата ѝ и се връща", добави Руменова.

По думите ѝ банковото извлечение при плащане с карта може да бъде алтернатива на касовата бележка, ако тя е изгубена: "Извлечението показва, че тази играчка е закупена от този търговец. Показва плащането за какво и към кого е било".

Във връзка с поръчките от сайтове и търговци, които не са от ЕС, Руменова заяви, че те не са длъжни да спазват регламентите за безопасност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Анонимна

преди 4 седмици

По мое време имаше, безплатно кино за деца.

2

Аз никога не съм

преди 4 седмици

получавал подаръци за 1ви юни. От кога е тази практика, да се подаряват играчки на деца за 1ви юни? И така и така сте се притеснили, кой допуска тия "опасни" играчки на пазара?

1

Анонимен

преди 4 седмици

на моето келемe шамар зад врата му стига :))))

fallback