Снимка: Barbroforsberg от Pixabay

“Гъбите са изключително опасно хоби и трябва да се подхожда с много голямо внимание”, предупреди д-р Борис Асьов от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН. По думите му, много хора чакат да завали, за да излязат и да берат гъби. Много често те нямат и необходимата подготовка.

Д-р Асьов допълни, че гъбите обичайно излизат през юни, но тази година са подранили. Разнообразието е голямо за сезона.

"Диворастящите гъби са голям деликатес, който е търсен на трапезата на хората. Винаги трябва да имаме едно на ум, че те могат да причинят доста различни отравяния. Те могат да варират както от леко стомашно неразположение, така и до такива със смъртоносен изход. Така че хората, които слагат на трапезата си диворастящи гъби, трябва да подходят с изключително голямо внимание”, сподели специалистът пред БНР.

Той определи като грешка, че хората търсят дори съвет в социалните мрежи за дадена гъба, а това е нож с две остриета. “Определянето на гъби по снимки винаги носи своите рискове, дори когато това го върши изключително компетентен човек", коментира д-р Асьов.

Специалистът от БАН допълни, че за да стане човек опитен гъбар, е нужна сериозна подготовка, а това е продължителен процес. В момента няма специализирани курсове в тази област, каквито е имало преди. Според него това е задължително. Трябва да има държавна политика в това отношение, категоричен е специалистът.

Д-р Асьов допълни, че хората, продаващи гъби на пазарите, задължително трябва да разполагат със сертификат за преминато обучение. Това на много места не се спазва.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase