Снимка: БГНЕС

Надяваме се в пленарното заседание от София ще бъде подчертано, че НАТО, освен да засили военната, финансовата, логистичната и хуманитарната помощ за Украйна, ще подкрепя Украйна до нейната победа в агресивната война, която беше започната от Руската Федерация. Също така се надявам след пленарното заседание от София ще излязат силни послания, първо в посока на по-дълбока интеграция на нашите отбранителни способности в рамките на НАТО, засиленото присъствие на НАТО в Източния фланг, засиленото присъствие на НАТО в Черно море. Това заяви Даниел Митов, ръководител на делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на НАТО, на съвместен брифинг с председателя на Асамблеята Михал Шчерба.

Митов определи продължаването на интеграционните процеси в рамките на военно-промишлените комплекси на държавите членки на НАТО, и увеличената и задълбочаваща се подкрепа за Украйна.

Той изрази надежда да бъдат изпратени силни послания за увеличаване на санкциите срещу Руската федерация, но и за по-доброто прилагане на тези санкции.

Също се надяваме, че разговорите ще доведат до по-засилено и ясно възприятие, че държавите членки на НАТО и колективният Запад се намираме в състояние на война по отношение на дезинформацията. Русия води дезинформационна война срещу държавите членки на НАТО и срещу НАТО като алианс. Това трябва да се осъзнае и приеме сериозно, а в крайна сметка да доведе до по-засилени колективни действия, каза още Даниел Митов.

В отговор на въпрос, свързан с евентуално военно присъствие на Алианса в Украйна, Даниел Митов отговори: „В съветско време, тези, които разпространяваха болшевишка пропаганда, ги наричаха „полезни идиоти“. Такива в момента се намират и в България, които разпространяват кремълска пропаганда. Всеки, който каже, че НАТО подготвя военно присъствие в Украйна, е част точно от тази пропагандна машина“.

„Ако на Украйна се позволи, и аз съм убеден, че ще се вдигнат всички рестрикции, за това Украйна да може да нанася удари по военни обекти на руска територия, това е право на всяка една държава, която е нападната. Руската федерация започна пълномащабна и агресивна война срещу Украйна и Украйна има право да се защитава, включително и като нанася удари по военни обекти на руска територия, които да позволяват да защитава гражданите си най-вече от руските атаки по въздух“, коментира още Митов.

София е домакин на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на Организацията на Северноатлантическия договор. Днес е последният ден на форума, който започна в събота./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase