Четенето е трупане на знания, а най-новото проучване показва тревожната тенденция, че 40% от българите не са прочели нито една книга през 2023 г.

"Ние четем непрекъснато, предимно от смарт устройствата си. Имаме голям проблем с извличането на информация и какви решения взимаме след това. Резултатите на 15-годишните ни ученици са трагични. Книгите са безкрайно важни, печатните издания са най-сигурният начин да трупаме знания. Ако не се работи целенасочено на всички нива, може да няма кой да празнува 24 май", коментира пред Bulgaria ON AIR Валентина Стоева, основател на фондацията за насърчаване на четенето "Детски книги".

"Четенето не започва в училището. Умението да се учиш да четеш сам започва в училище, но четенето включва четенето на глас от възрастен на дете. Книгите са само една отправна точка за разговори. Децата, на които им се чете от раждането, при постъпването в детска градина вече са много по-напред от връстниците си", подчерта Стоева.

Гостът обърна внимание, че чрез книгите и илюстрациите в тях децата трупат много знания и след това се справят по-лесно с учебния материал. Така те приемат четенето като важна и приятна дейност.

Вижте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase