Снимка: БГНЕС

104-годишната жена, която беше изписана със синини от видинската болница „Света Петка“, е била връзвана, сочат данните от проверката на агенция "Медицински надзор". В болничната документация не е посочено нито кой е приложил мярката, нито за какво време, съобщава bTV.

Близките ѝ твърдят, че случилото се в лечебното заведение е повлияло на състоянието ѝ.

„Случаят в болницата оказа отрицателен ефект понеже не са ѝ давани лекарствата за инсулта и сега изобщо не може без придружител. Синините минаха, сега съвсем слабо личат. Тогава зам.-директорът на болницата каза, че те са от лекарството за разреждане на кръвта, което тя пие, но тя и сега го пие, а синините изчезват“, разказа внукът Емил Трифонов.

"На моменти пациентката е била психомоторно възбудена в резултат на прекаран мозъчен инсулт и корова атрофия. За да бъдат проведени лечебните мероприятия – венозни инфуции и постановеното на спазмолитици и антибиотици, временно ръката е била фиксирана. Показаните синини не отговарят на тази имобилизация (фиксация – б.р.). Вероятно синините са от промени, които са характерни за толкова възрастен човек“, обясни д-р Богдан Томов, директор на лечебното заведение.

"Установи се, че има кожен колан, че не е връзвана с бинтове, но не може да установят кой е извършил деянието. В стаята има още две жени, които бяха при постъпването и изписването ѝ. Те са били 24 часа с нея в стаята и могат да кажат цялата истина“, каза още внукът.

Освен това е установено, че по време на болничния престой на жената не са били давани лекарствата, които е приемала преди хоспитализацията.

„Водата, която ѝ бяхме купили си стоеше, имаше сипано много малко в една чашка. Нито вода са ѝ давали, нито да яде, тя твърди това. Обективната истина може да се установи само със свидетелите“, допълни Емил Трифонов.

От болница „Света Петка“ на този етап няма да изразяват становище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase