Снимка: архив, БГНЕС

В петък е приключило обучението на всички пилоти и първият у нас медицински хеликоптер вече може да изпълнява пълните си функции. Започва и активна програма за обучение на пилоти, за да се обезпечи персоналът на бъдещите хеликоптери, каза служебният транспортен министър Георги Гвоздейков пред БНТ.

Искам да се извиня на всички граждани, които използват БДЖ, защото ремонтът, който започна на Централна гара, провокира тези затруднения в регулирането на движението и трафика към Северна България. Първите дни закъсненията бяха с около 3 ч. Днес вече нещата се нормализират, закъсненията са най-много около 18 минути. Имам намерението до понеделник ситуацията ще бъде напълно нормализирана", заяви още Гвоздейков.

Още по темата
По думите му, за да се предотвратят подобни проблеми за в бъдеще, ще се направи реорганизация на движението.

"Ще бъдат намалени влакове с малко пътници, ще се направи оптимизация на броя влакове. В понеделник ще получа доклад, за да намалим процесът по ремонта. Ремонтът ще продължи над година", каза още Георги Гвоздейков.

Министърът обясни покачването на цените на билетите за влакове с това, че по този начин може този вид транспорт да се развива и модернизира. Той потвърди, че увеличението на цените е с до 20%.

"Упорито вървим към дигитализация. Една от целите, които сме заложили, е да се премахнат хартиените билети за БДЖ, еволюцията и развитието в света, върви натам. Тази дигитализация включва възможност всеки да може да си закупи билет през собственото онлайн банкиране, приложение, вендинг машина на гарите и т.н.", уточни Гвоздейков.

В понеделник от Германия към България тръгват първите 20 модернизирани вагона, които получаваме от „Дойчебан“, каза още Гвоздейков. Вагоните трябва да пристигнат у нас до 7-8 дни, а целта е през летния сезон 80-те вагона да бъдат въведени в експлоатация, да бъдат регистрирани в България и да се предложи един по-модерен железопътен транспорт, каза още Гвоздейков.

Другият проект, който се финансира по Плана за възстановяване и устойчивост - за 35 мотрисни влака, е на етап пряко договаряне. До 21 май трябва да бъдат подадени офертите. Поканени са четири компании, като две от тях са участници в предишната процедура, но се подали коректни спецификации, обясни служебният транспортен министър. Това дава възможност да се пристъпи към пряко договаряне. Офертите ще бъдат отворени на 22 май и компаниите, които са подали коректни оферти, ще бъдат поканени на преговори, а надеждата е до средата на юни да бъде избран изпълнител и за тази част от проектите по плана.

Той коментира и новата реорганизация на булевардите "Патриарх Евтимий" и "Витоша" в София, така: "Според мен новите правила за паркиране в центъра на София не представляват проблем, хубаво е, че се създава възможност велосипедистите да правят пълна обиколка на града. Важното условие е да има достатъчно паркоместа", каза още служебният транспортен министър.

Георги Гвоздейков заяви, че скоро ще има трети мост над Дунав.

"В края на годината България и Румъния бяха одобрени от Европейската комисия за изграждането му. Одобрен е предпроектното финансиране и проучване".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase