Снимка: БГНЕС

Заради великденските празници десетки хотели по морето отварят по-рано това лято, още от 1 май. Предварителните резервации бележат 20% ръст.

"Голям интерес има от румънския пазар. Българите през пандемичните години припознаха нашето Черноморие. Пакетите варират от 3 до 7 дни. Повечето от тях включват нощувка, закуска и празничен обяд за самия Великден, около 100-120 лева на човек излиза един храноден", каза Диляна Цонева от Регионалната туристическа камара в Бургас.

Очакваният ръст на туристи е 20%. Кризата с липсата на персонал се задълбочава, въпреки че заплатите на работниците по курортите са нараснали с 10-15%.

"Надяваме се тази година да удържим големия туристически поток, спрямо персонала и обслужването. При нас, в Слънчев бряг, държим високо качество, но българският туризъм не е Слънчев бряг, надолу колегите навсякъде страдат от това. Ние даваме високи заплати, те не могат да си го позволят", коментира хотелиерът Румен Мончев.

Заради кризата с персонала, това лято по морето ще разчитат на работници от Узбекистан, Киргизия и Бангладеш, дори от Турция.

"Това е персонал от трети страни, извън ЕС. Спешно трябва да се говори с външното министерство по темата за
От Община Бургас търсят персонал за туристическите си обектите по програма за младежка заетост.

"Например, Остров Света Анастасия. Едва ли другаде могат да работят на един такъв остров цяло лято. Сервитьори, бармани, готвачи, специалисти в туризма. Това е толкова търсено", посочи директорът на ОП "Туризъм" Радовеста Стюърт.

Иначе не се очаква почивката това лято да ни излезе по-скъпо. От 3200 до 3700 лева е цената на двойна стая, с включена услуга "ол инклузив", за седмица почивка по родното Черноморие.

"Цените са от нивата на миналата гадина. Много леко увеличение има, не повече от 10-15% ", обяви Диляна Цонева от Регионалната туристическа камара в Бургас.

Очакванията са през 2024 и 2025  година, туризмът постепенно да възстанови нивата си отпреди Ковид-19.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase