Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

През 2027-а година делът на хората на възраст над 65 години ще бъде почти 25% от цялото население на страната, а към 2060 г. ще надхвърли 30%. Данните бяха оповестени на организирана от "Каритас България" кръгла маса по проблемите на дългосрочните грижи в домашна среда за възрастните хора.

Oще по темата

В момента хората на 65 и повече навършени години са милион и половина или 23,5% от населението, а предлаганите услуги не отговарят на голямото търсене, коментира Светлана Гьорева от организаторите на форума, цитирана от БНР.

"Въпреки всички извървени положителни стъпки в създаването на среда за развитие на подкрепата за възрастните хора, трябва да направим тъжната констатация, че достъпът на възрастните хора до подходящи услуги не е гарантиран от гледна точка на наличност, на финансова достъпност. В много населени места хората нямат достъп до здравни услуги, до различни социални услуги, а много от услугите, които се предлагат най-вече в здравната сфера, са струващи скъпо и хората не могат да си ги позволят", каза тя.

Участници във форума отправиха редица препоръки, сред които разработване на нов вид застраховане или допълнително осигуряване, освен здравното, което да даде право на възрастния човек да получава помощ и грижи в дома си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

107

Капиталист

преди 1 месец

Да са мъслили на времето *** комунисти и неграмотна ***. Аз като млад човек знам ,че ще работя вечно и песния няма да взема. Който иска да се оправим да гласува за възраждане , а не за герб, пп, дпс и бсп. Трябва да се махнем от комунистическия ЕС и нато. Хората трябва да са свободни и капитализама да процъфтява, както е било на времето преди 100 години в САЩ.

106

Поне

преди 1 месец

До Анонимен Малко слушаш ли се и разсъждаваш ли. Подобни свестни като тебе тук просперират, а като излязат в чужбина сменят па.мПер.си и П-о Дл,оги, защото там оценяват по това какво можеш, а не да ръсиш комсомолска агитация.

105

Observer

преди 1 месец

Един го каза много точно. Ако съкратят държавния апарат наполовина, защото точно толкова са тия мъртви души , само лапащи държавни пари и неправещи нищо, ще остане такъв излишек че ще има и за пенсии и за надбавки и за болници, и за болни... Да ама *** иска да е държавен функционер и да бърка и той в кацата с меда без да прави нищо. Народопсихология, наследена от комунизма. Най сладко е държавното!!! После не се чудете защо сме най бедни в ЕС. Всичко ни е сбъркано!!!

fallback