fallback

Котаракът Георги ще продължи да бъде обгрижван в пловдивската библиотека "Иван Вазов" от отговорни за това служители, за да се гарантират ветеринарномедицинският му статус и санитарните норми.

Това се казва в позиция на дирекционния съвет на институцията, изпратена до "24 часа". В нея участват 16 души начело с директора Димитър Минев. Била е извършена проверка на нормативно-административните основания за присъствието на приютеното от служителите животно в обществена институция, която е на разпореждане на община Пловдив.

"Беше направено запитване и до специализираните органи като зооветеринарния комплекс и РЗИ", твърдят от библиотеката. Оттам призовават за спазване на етичните стандарти и за въздържане от произволни обобщения и обидни квалификации.

Откакто се разбра, че има устно разпореждане на директора Димитър Минев котаракът да бъде изведен от библиотеката, бяха пуснати три петиции в защита на животното. Първата се казва "Книга с котка" и до момента е подкрепена от 10 423 души. Другата е под надслов "Чао, директоре", каузата е споделена от 3735 души. Последната е "Оставка на директора! Ние сме с Жорко!" и за два дни в нея са се подписали 1519 души.

В социалните мрежи се разгоря невиждана дискусия дали мястото на Жорко е сред книгите, или трябва да се гледа навън.  Почитателите му твърдят, че заради котарака-библиотекар институцията била по-посещавана, затова било по-уместно да си тръгне директорът, а не животното. Други потребители изтъкват, че би било хубаво подобна гражданска енергия да бъде насочена към подобряването на градския транспорт в Пловдив, но изразяват песимизъм, че това може да се случи.

Някои в поривите си да защитят Жорко го наричат Кот. И изтъкват, че животното няма неприятна миризма и не досажда.

Вече се обсъжда друга инициатива - 15-те хиляди бранители на Гошко да съберат средства и да му построят собствена библиотека, в която той да се разпорежда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

55

Анонимен

преди 2 месеца

"Точно като дете не съм виждал бездомни животни по улиците, особено в център?" - Не знам в кой център си живял, но котките бяха постоянно присъствие или просто не помниш. Питай някой друг от това време, ако можеш. В кварталите също ги имаше, но в комплексите дворове няма и те се криеха по разни други места, така че не се забелязваха много-много.

54

Точно като

преди 2 месеца

дете не съм виждал бездомни животни по улиците, особено в център? Редовное се миеше всеки ден. А тревните площи се третираха неколкократно срещу кърлежи и др. По-неприятна гледка от изхождащо се бездомно в пясъчник за деца няма. Споровете са излишни, най-мръсният град в Европа да го давате за пример?

53

Анонимен

преди 2 месеца

(Продължение): По логиката на днешните родители, една голяма част от децата навремето трябва да са се натръшкали от какво ли не и да не е останал жив човек. Истината е, че тогава нямаше кой да ни виси на главите по 24 часа и спокойно можеше да си играем и с кал и *** по дворове и мазета. Никой не припадаше ако се изцапаш и не викаше "Гнусно!" и най-многото, което можеше да ти се случи е да изядеш някой шамар.

fallback