За пореден път има недостиг на инсулин за диабетиците у нас. По данни на пациентски организации така е от близо година. Къде се корени проблемът и какво е решението?

"Всичките количества, видни от една справка, щяха само за ден да отидат в съответните дистрибуторите и да бъдат изнесени. В момента наистина има големи количества от някои инсулини за 3-месечни наличности, които най-вероятно са събирани през периода на забраната", каза председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов в студиото на "България сутрин".

Той обясни, че лекарствоснабдяването има три елемента - складът на вносителя, складът на търговеца на едро и аптеките.

"В момента 95% от всички инсулини се намират в склада на вносителя. Това не е нормално. Само 5% се намират в складовете на основните търговци на едро. Със 100-300 опаковки 3300 аптеки няма как да бъдат задоволени. На всяка десета аптека има по една опаковка, което отразява реалното положение на пазара", заяви Костов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му, когато забраната за износ падне, те ще отидат в конкретен търговец на едро и ще бъдат изнесени.

"В момента в СЕСПА няма нито един инсулин, това е забранителният списък - странно. По цялата верига има много малко количества. Инсулините са във вносителя, нарочно стоят там".

Няма текст в закона, който да задължава вносителите с достатъчни количества да снабдяват търговците на едро, уточни още председателят на АСА и призова това да бъде добре обмислено.

"Използват този луфт в закона и количествата стоят на място, което е недостъпно за потребителя. Складът на вносителя не работи с аптеки и с крайни потребители, пациенти", посочи той.

"Количествата ги има. Това е предвидимо потребление. Около 80 000 души в България ползват различни видове инсулини. Как 80 000 човека ще бъдат снабдени? Не могат. Това е контролиран, изкуствен дефицит. Удължаването, макар и месец за месец, ще принуди вносителите тези 95% от инсулините да отидат в търговците на едро и ще им изтекат сроковете", заключи председателят на АСА.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase