Снимка БГНЕС

Много по-добро финансиране на тежките дейности, по-лесна и по-всеобхватна диагностика на пациентите извънболничната помощ. Това са само част от облекченията в здравната ни система, които са вписани в анекса към Националния рамков договор, който беше подписан от Националната здравна каса, лекарският и зъболекарският съюз.

Достъп до изследвания и образна диагностика

Важно е пациентите да знаят, че по силата на анекса трябва да бъдат осигурени повече пари за достъп на пациентите до профилактични прегледи, като скрининг за рак на гърдата и рак на простатата.

Улеснява се и достъпът до изследването ядрено-магнитен резонанс. Подобрява се и заплащането към медицинските центрове, които разполагат с образна диагностика и клинични лаборатории. Здравните власти се надяват вече да няма проблем със купуването на нова апаратура.

Според новите правила, гастроскопията и колоноскопията ще се правят за един ден в болница или в поликлиника.

Престой в болница

Въвежда се "минимален" и "максимален" болничен престой за лечението на инсулт. Постъпилите в болница, които са в тежко състояние ще могат да останат в болница до 10 дни, няма да бъдат изписвани след 4 ден.

Без ограничения за онкоболните

Според документа, лечението и проследяването на онкологично болни пациенти по клиничните пътеки и процедури ще бъде без ограничения.

Детско здраве

Проектът предвижда и значителен ръст на цените за детско и майчино здравеопазване.

Дентална помощ

Председателят на Българския зъболекарски съюз Николай Шарков обяви, че са отделени три милиона лева за зъботехническа дейност. Той бе категоричен в това, че тези средства ще облекчат доплащането от страна на пациентите за техническа дейност, съобщи Дарик Нюз. Шарков подчерта, че е осигурена дентална помощ, както за деца, така и за възрастни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase