Снимка: Facebook
fallback

Групови снимки на скиорите на опасно място са сред основните причини за фаталния инцидент на Боровец, при който загина един гръцките турист.

Очевидец на падането на снежната маса обясни, че групата се спуснала по най-навятата част на склона при "Маркуджик" 3.

Жертвата е била заедно с още двама души със сноуборд, които обаче успели да излязат от лавината с размери около 150 метра и близо 30 метра ширина.

Свидетел на инцидент в Боровец става скиорът Стефан Христов. Той е говорил с групата гръцки туристи и ги е предупредил, че мястото е много опасно.

"Първо се спуснаха верижно, с цел да се снимат. Бяха много близо един до друг, а това не се прави", коментира пред bTV Христов.

По думите му причината да загине скиора, а не сноубордистите не са ските, защото те се свалят по-лесно.

"Скиорът е бил на по-неподходящо място. Бордистите са били в ниската част на лавината и са били "изплюти" от лавината", коментира скиорът.

Затрупаният от лавина скиор в Боровец, който по-късно беше открит мъртъв от спасителните екипи на ПСС, е 36-годишен грък. Момцис Константинос обожавал планината и пътувал постоянно, за да се катери и да кара ски, пише уебсайтът на гръцката национална телевизия, цитиран от bTV.

Мъжът е бил ски инструктор, планински катерач и запален любител на екстремните спортове.

От Инстаграм профила на Константинос разбираме, че мъжът често е пътувал.

Тялото на мъжа е намерено извън обозначените писти. Според ПСС групата е предизвикала лавината, тъй като е карала на места с висока лавинна опасност.

Лавината падна в Боровец в района на пистата Маркуджик 3. Тя е била с размери около 150 метра дължина и близо 30 метра ширина. В акцията по издирването на Момцис са се включили 25 планински спасители и 4 кучета.

Загиналият скиор не е имал лавинен уред.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 2 месеца

До 8 .Нито лекарите нито Бога не може да те спаси.Срамота на човешкия вид

14

Пеци

преди 2 месеца

От приложеното видео е видно, че доста са се надценявали. Станала е приказката за давещите се добри пливци, уви. Е, аз съм добър плувец, а и доста балкан и боулдъри съм изръшкал, но никога за лайкове или палци. Обичам по-лудите изживявания, но някои граници са чист common sense.

13

караибрахиме бесни

преди 2 месеца

може да съм кисел, но заради безразсъдството и псих. ми травми не са изпратили ПСС да се рови часове в снега за сметка на държавата, или потенциално - на друг, по-малко виновен, нали? и за няколко лайка в инстаграм повече не съм почернил 2 семейства. живей както ти харесва, само не и за сметка на другите - първо правило във всяка цивилизовано общество. *** сега сложи разплакано емотиконче на пост в негова памет.

fallback