Снимка: БГНЕС
fallback

Очевидно е, че шестимата руснаци, на които вчера беше издадена Европейска заповед за арест от България, няма да пътуват повече в Европа. И това не е от вчера, а от много време, дори и само защото те са прекарали вече десетилетие в Европа под чужда самоличност.

Самата ЕЗА има само символична стойност, но и това е нещо, заяви в ефира на NOVA журналистът Христо Грозев. Въпреки че самите взривове у нас са също от време повече от десетилетие, обявяването им за издирване е по доразследване от 2018 г., когато вече започват да се правят връзки между отделни "инциденти" на територията на цяла Европа.

Христо Грозев заяви, че повечето от лицата са идвали повече от веднъж в България, двама от тях са обвиняеми и по отравянето на Гебрев, Скрипал и взривовете в Чехия, където има и загинали граждани. Това е фокусирана, дългогодишна атака на групата от ГРУ срещу България.

Разследващата група, в която участва и Христо Грозев, е стигнала и до помощници на групата - двама чешки граждани, семейство, етнически руснаци. На този етап няма информация за възможно съучастие на български граждани.

Уникалното в случая е, обясни Христо Грозев, че за първи път се повдигат обвинения срещу действащи и то на висока държавна служба в Руската федерация бивши агенти на ГРУ. Това се отнася за трима от шестимата - единият е действащ дипломат, а двама са представителите на президентската администрация в Сахалин и Якутия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

До Грозев Грозльо

преди 3 месеца

Що не се разходиш до Европа!

33

1262

преди 3 месеца

Руски терористи шетат безпрепятствено у нас, взривяват, палят и убиват, а нашите служби вместо да ги ликвидират- блеят.

32

Обективен

преди 3 месеца

И слепите видяха,че плюнкaтa Грозев е платен *** на Великобритания.

fallback