Снимка: Международен институт за сигурност и сътрудничество
fallback

27% от младежите в България между 9 и 12 клас са ползвали наркотици, а във възрастовия диапазон 15-30 процентът скача над 50, заяви на кръгла маса Румен Петков в качеството си на председател на Международния институт за сигурност и сътрудничество.

Той изтъкна засиленото производство на синтетични наркотици, като заместител на близо двойно орязания трансфер на органична дрога.

Петков отбеляза навлизането на синтетика на наркопазара в Европа, което е от още по-голяма вреда за здравето. Същевременно, темата е силно неглижирана в Европа, в т. ч., и у нас – произход на средства, дистрибуторска мрежа, превенция. В този смисъл Петков прогнозира драматично развитие на обществото в Европа – тежки и трудно предотвратими последствия.

Евродепутатът Елена Йончева посочи, че с 95% е съкратено производството на опиум в Афганистан след идването на талибаните, но то се е прехвърлило в съседните държави Мианмар, Лаос и Тайланд. Проблемът, който възниква е, че след ограничаването на този тип „препитание“, бедността се увеличава много рязко, респ. и бежанският поток, тъй като маковите плантации са изместени от друг тип земеделски култури, като пшеница и шафран, далеч по-малко доходоносни. След пристигането на талибаните 600 000 души са напуснали Афганистан към Европа., отбеляза тя.

Фентанилът е новата синтетична дрога, която е 40 пъти по-силна от най-силните опиати и 2,5 милилитра са достатъчни да убият човешкия организъм, посочи още евродепутатът.

Йончева отбеляза, че това, което се опитва да направи ЕС, е да има европейски офицери, експерти по наркотици по тези пристанища в Коста Рика и Мексико, от които тръгват кораби за Европа и пристигат кораби от Китай, за да се опитат да пресекат нещо, което по думите ѝ тепърва набира скорост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

Анонимен

преди 3 месеца

Според мюсюлманите, в корана никъде не пишело за наркотици и значи са позволени. Всички араби се друсат. И мъжи, и жени.

32

емил

преди 3 месеца

Бяхме наивни , бедни но щастливи Западът ни донесе Моловете, наркоманията, извретеноста когато бандитите станаха - бизнесмени, простутутките елити на обществото парите смисъла на живота когато хората станаха врагове един на друг без никаква духовна ценност. Когато милиони пенсионери които строяха тая страна ,оставени на произвола на съдбата .Бандитите повече от 30 годиния грабят , когато унищожихме и бъдещето си --младото поколение . Понятията като Родина, Отечество, Националните ни герои , културата , традициите , историята са без никакво значение - единствено е важно парите и пак парите.

31

Боби Турбото

преди 3 месеца

Аз дойдох, видях, ПОБЕДИХ!

fallback