Снимка: Pixabay

Историята на Буда придоби голяма известност през 2022 г. Той бил роден в домашни условия в пловдивското село Иван Вазово през 2019 г, а майка му Галя Тенева отказвала да го регистрира и ваксинира три години. По думите й държала детето без документи, защото не искала синът ѝ да бъде записан в “дяволската система”.

През април миналата година пък детето бе отнето от майка му и настанено в приемно семейство. Галя пък бе изпратена в психодиспансер на лечение.

Протести в подкрепа на Галя имаше както в двора на здравното заведение, докато беше принудително там, така и в съдилищата в Пловдив, където течаха делата за отнемането на Буда. През това време малкият се сдоби с ЕГН и име Атанас Галев Танев.

Още по темата
"Наско вече е при мен. Съдът ми го върна. Всичко стана поради моята глупост да не го регистрирам и ваксинирам. Но сега нещата са наред. Живеем у приятел близо до Пловдив и се грижим за Наско", разказа Галя пред "24 часа".

Той застава зад нея и двамата повеждат съдебна битка. Така на 14 септември м.г. Карловският районен съд се произнася детето да бъде дадено на биологичната му майка, а изпълнението да стане незабавно.

Галя има и едно по-ранно раждане вкъщи през 2016 година, но с фатален край. Тогава баща на бебето е бил Боян Граховски, който след този инцидент си тръгва.

Oт 3 месеца Галя и малкият Атанас са прибрани в село, близо до Пловдив, в дома на Александър Илиев.
Къщата е прилична, добре обзаведена, а мъжът, който се представя като бивш банкер, полага грижи и за двамата.

"По стечение на обстоятелствата Галя и малкият са при мен. Той ми говори на малко име, но на практика съм взел функциите на баща. Галя след лечението в Центъра за психическо здраве е в посттравматично състояние", обяснява Александър.

Доста трудности изпитали, докато намерят семеен лекар за малкия Атанас. Според Александър Илиев 10 джипита отказали да го приемат, след като разбрали, че детето няма нито една ваксинация. Но се намерил възрастен педиатър, който се съгласил и записал Наско на индивидуален план за ваксиниране. Без тези имунизации той не може да тръгне на детска градина. А това е важно, за да може Галя да започне някаква работа. По образование тя е художествен дизайнер.

Все пак адвокатът признава, че има данни майката да страда от шизофрения в по-лека форма, но имало медикаменти за това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase