Снимка: Pixabay
fallback

Бум на романтичните и инвестиционни киберизмами с рекордно високи суми през отминаващата година. Това сочи статистиката на ГДБОП.

В дирекцията "Киберпрестъпност" всеки месец има поне една жертва на любовна измама. Сред потърпевшите са дами, загубили по над половин милион лева.

При инвестиционните злоупотреби сумите са още по-големи и достигат над 2 милиона лева. Там заблудените са мъже с финансови възможности, докато при романтичните измами става въпрос за самотни дами над 65 години.
"Много рядко имаме мъж, който е пострадал от романтична измама. Продават жилищата си, продават имоти, изтеглят всичките си спестявания, взимат заеми от банки, взимат заеми от роднини, които са в чужбина. Имали сме жертви, които са взимали заем 100 000 лева от роднина, който живее в чужбина", каза началникът на Дирекция "Киберпрестъпност" в ГДБОП комисар Владимир Димитров пред bTV.

"Определено расте броят на всякакви киберпрестъпления най-вече поради това, че нашият живот се мести в киберпространството. Съветите са отново – съвременни операционни системи, антивирусни програми, пароли навсякъде различни", добави Димитров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

Айти Брокеров

преди 4 месеца

ако си ай ти, няма как да се подведеш на измами щото веднага ще цъкнеш хеша и после с колегите ще се смеете в редит на случката. друго си е като си хоум офис за 20 тона месечно, селф естийма сиебало естаблишмента. да седна освен да прекомпилирам 10 000 реда код, докато вие пенясвате, носейки дърва за печката в омазаните соцаджийски панелки

39

еххаа

преди 4 месеца

добре че ни казахте как се казва комисарят: комисар Владимир Димитровхахаха, а това няма да стане наистина, комисар Владимир Димитров от ГДБОП, това не се ли казва тормоз над училища и университети :(царствената партийка прекали, Владимир Димитров, ама това е повече от harassment дори, сега ще се оплача в EP

38

ехаа

преди 4 месеца

От ГДБОП засекохме университетски "интернет поток или как да го наречем" и веднага уведомихме местното районно наречено БТА за това че по празници това изглежда не просто дисидентско а направо почти учебноИ с това златно даскало светещо с радиацията си през вселените всяка даскалка е милионерка вероятно, защо не?

fallback