Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Първите шестима пилоти, които ще изпълняват операции за спешна медицинска помощ по въздух, ще получат свидетелствата си за летателна правоспособност. Те ще бъдат връчени от премиера Николай Денков и транспортния министър Георги Гвoздейков. Това ще стане във въздушната база на "Гранична полиция" на Летище София.

Временно там ще бъде базиран и първият хеликоптер за спешна медицинска помощ по въздух. Обучението на шестимата пилоти се проведе в Италия и продължи около месец. Цялостно обучение ще преминат и всички 36 пилоти и 14 инженери, които ще са част от екипите. Очаква се първият медицински хеликоптер да изпълнява курсове у нас в началото на февруари следващата година.

"Хеликоптерът е произведен. Намира се в Италия. Вече е приет от комисия в България. Предстои да бъде боядисан, след което ще пристигне на самоход от Италия с италиански екипаж. Следва приемането му в страната и регистрацията му", заяви зам.-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов в студиото на "България сутрин".

Той посочи, че от гледна точка на летателната част трябва да има облитане с екипажа, след което другата плоскост са медицинските екипажи - те ще бъдат лекар и медицинска сестра или лекарски асистент.

"Имаме сформирани 6 екипа и общо обучени над 90 медицински специалисти. При подаване на сигнал на телефон 112 ще се преценява дали е необходима въздушна помощ. Всеки новолицензиран оператор може да лети през първата година само в светлата част на денонощието. Ще има 6 равномерно разпределени бази в северната и южната част на страната", каза още проф. Гетов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му обхватът на машината зависи и от времето, от това с какъв екипаж е и колко човека превозва.

"Направили сме така схемата с Министерството на транспорта и съобщенията, че всяка точка на страната да се припокрива от две съседни машини, които ще бъдат налични през 2026 г. Площадките са неограничени. Ние осигуряваме 22 площадки в държавни лечебни заведения във всяка област в страната", обясни проф. Гетов.

"Идеята ни е да направим цялостна интегрирана система за спешна медицинска помощ както по земя, така и по въздух. Във всички областни болници постепенно ще има модерни съвременни спешни отделения. Българските граждани да бъдат спокойни, че ако нещо им се случи, държавата ще се погрижи за тях", добави зам.-министърът на здравеопазването.

По думите му оборудването на хеликоптерите ще е възможно най-съвременно. "Имаме вече закупени очила за нощно виждане, поръчали сме кувьози", съобщи проф. Гетов.

Той засегна и темата с електронните рецепти.

"Опитахме да използваме възможностите на съвременната дигитализация по отношение на антибиотици и антидиабетни лекарства. Връщаме възможността паралелно да се използват и хартиени рецепти. Радостната новина е, че за вчерашния ден продължават да преобладават електронните рецепти. Идеята е до 1 април да дадем гратисен период, за да се изчистят проблемите. Антидиабетните лекарства остават само с електронна рецепта", коментира гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

българина

преди 4 месеца

а Хемус ще я завърши последния българин, който ще напусне територията с хелокоптер

3

Анонимен

преди 4 месеца

Все пак са италиански бараки . Сигурно като застудее не могат да палят.Де да знам но няма да се учудя. Хеликоперът изглежда много малък за медицинско оборудване,носилка спасители и лекар. Прави ми впечатление че другите марки предлагат хеликоптер за подобни цели със плексигласов под -за да имат видимост на трудни терени. Освен това кабината е доста по-широка. Абе кво да ви кажа.Балканчето с кривите капли и куцият кон.

2

Анонимен

преди 4 месеца

нал щеше декември да дойде :)))))))) -- https://m.dnes.bg/obshtestvo/2023/08/04/medjidiev-pyrviiat-medicinski-helikopter-idva-prez-dekemvri.578545

fallback