fallback

"Всяка индустриална революция е водила до трансформация на трудовия пазар. Навлизането на изкуствения интелект и професиите, които са застрашени, са свързани с изпълняването на рутинни дейности, в които липсва човешкият интелект, емоционалната интелигентност, емпатията", заяви ректорът на Висшето училище по телекомуникации и пощи д-р Миглена Темелкова пред Bulgaria ON AIR.

Има изчислени статистически данни, които показват кои професии са най-застрашени от изместване от изкуствения интелект.

"Пощальони, месари, бармани, библиотекари, базовите програмисти. По данни на ЕК журналистическата професия в някои нейни дейности, преводачи също са застрашени от навлизането на изкуствения интелект", уточни д-р Темелкова.

Според нея сме далеч от времената, в които изкуственият интелект ще измести изцяло естествения.

Къде се търсят кадри?

"Има недостиг на кадри в сфери като киберсигурността, блокчейн програмирането - в следващите години с обучението и съсредоточаването на образование този недостиг ще бъде компенсиран. Професиите, които ще са актуални след 5-10 г., и изкуственият интелект и дигитализацията не могат да изместят, са лекари, специалисти човешки ресурси, инженери в областта на киберсигурността", обясни д-р Темелкова.

Тя препоръч да сме внимателни при работа с изкуствения интелект, защото прави много грешки при неправилно формулирани въпроси.

"Нека студентите и бизнесът да разчитат на естествения интелект", призова д-р Миглена Темелкова.

Вижте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

104

Диди

преди 5 месеца

Какво лошо видяхте в думата малко ум , че я редактирахте***

103

Диди

преди 5 месеца

Изкуственият интелект е необходим на *** , немислещи , неориентирани и прости хора , каквито са съвременните управляващи във всички сфери на живота . ЖАЛКО , много жалко , бързо и сигурно се самозатриваме !

102

Габдулла

преди 5 месеца

Едва ли месарите са застрашени. Застрашени са точно като айти специалистите, връзки с обществеността ( ***) и всички останали труженици на офиса... Идват на мода сините якички. Хората, които работят с ръцете си, а те се движат от мозъка, за разлика от устата. :)

fallback