fallback

Още в началото на септември 1944 г., след като Хитлер не успява да направи военен преврат в България, германските войски започват да напускат, а малкото останали са разоръжени от българското фашистко правителство. България е свободна и независима държава. Не се налага идването на Червената армия. Паметникът е на една окупаторска армия. Това коментира ръководителят на департамент "Демография" в ИИНЧ към БАН доц. Спас Ташев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му до скандала с монумента се е стигнало след поредица от грешки.

"Смешен, дори ироничен е аргументът, че се появили пукнатини и затова трябва да отстраним паметника. Виждам идейната безпътица на българските управляващи. Провокира се видимо недоволство", заяви гостът.

Той анализира и последните новини около европътя на РСМ.

"Скопие свенливо говори, че са тръгнали по европейския път, но никой политически фактор няма желание да направи първата крачка. На срещата ЕС - Западни Балкани Ковачевски каза, че срещу европейското членство на Северна Македония действа коалиция, ориентирана към Москва.

"Албания не иска да бъде отделена от Северна Македония и да тръгне самостоятелно по своя европейски път. Албанците са сериозен геостратегически фактор, биха съдействали за промени в Северна Македония, за да продължат заедно", каза доц. Ташев.

Във връзка с отношенията между България и РСМ той е уверен, че европейските ни партньори разбират, че проблемът не е в нас.

"Преди месец имаше среща, на която присъстваше Антъни Блинкен. Не чух сериозна критика към РСМ, но от членове на неговия екип имаше критики за политиката на Скопие. Посланикът на Нидерландия е много критичен, че правителството на РСМ лъже своите европейски партньори, опитва да усвоява средства за псевдореформа, разбират, че РСМ е застинала на ниво предперестройка", каза още доц. Ташев.

Гостът допълни, че България остава неразбрана или разбират позициите и аргументите ни с години закъснение.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

капитол

преди 5 месеца

Комунисти вън!

38

Иванов

преди 5 месеца

Май ти си смешен доцент,аргументи колкото искаш ще ти извадя и всички до един са неоспорими факти и причини да бъде унищожен а не реставриран и местен я музей,жалък ***

37

???

преди 5 месеца

Този Ташев за бaлaми ли ни смята? Според неговите думи, ако Хитлер беше казал, че излиза от войната, когато Червената армия стига до Германия, то не би имало причина Червената армия да влиза в Германия. През септември 1944 Червената армия стигна до България и нашите политици чак тогава започнаха да осъзнават на Айви пачи яйца са насадили България.

fallback