Снимка: БГНЕС

Премиерът не пое ангажимент да спре каквото и да било, тъй като той мисли, че това е правилно. Това заяви пред журналисти заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Георги Свиленски, който заедно със свои колеги народни представители проведе среща с премиера Николай Денков по повод започналия демонтаж на Паметника на Съветската армия в столицата.

Премиерът не знаеше за какво става въпрос, не знаеше за какво сме дошли, не знаеше, че днес се събаря паметникът. Не знаеше, че има 350 жандармеристи около него. Тепърва ще търси областната управителка, за да го информира за документите, посочи Свиленски.

Още по темата
Той подчерта, че от БСП са настояли пред министър-председателя да бъдат преустановени всякакви действия по демонтажа на монумента. Свиленски отново изрази опасение, че скулптурите на паметника ще бъдат нарязани, а щетите по тях след това ще бъдат невъзстановими. Според него е невъзможно да бъдат експонирани в Музея на социалистическото изкуство в София, тъй като там няма достатъчно място.  

Ще продължим нашата борба за запазването му, призоваваме всички български граждани да излязат на протест, каза още Свиленски на излизане от Министерския съвет.

Колегата му Борислав Гуцанов подчерта, че такива паметници има във Виена и Берлин, които никой не демонтира.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase