Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Общ преглед

Протест затвори важен пътен възел в София. Недоволни от демонтирането на елементи от Паметника на Съветската армия блокираха "Орлов мост" в центъра на столицата.

Борислав Гуцанов и Иван Таков от БСП предвождаха недоволните към кръстовището между булевардите „Васил Левски" и "Евлоги и Христо Георгиеви". Част от недоволстващите граждани скандираха "референдум" и обявиха, че искат властта да се допита до хората.

По-рано от областната управа обявиха, че монументът е опасен и части от него трябва да бъдат демонтирани и реставрирани.

КПП-та и денонощна полицейска охрана ще има по алеите, водещи до Паметника на Съветската армия, познат и като МОЧА (Монумент на Окупационната Червена Армия). Това съобщават от СДВР.

Охраната е в изпълнение на писмо на областния управител на София –град. Тя ще бди и около работниците и строителната механизация. Обособен е периметър и са изградени контролно- пропускателни пунктове на алеите, водещи към паметника.

С оглед безопасността на преминаващите, от СДВР апелират за избягване на обособения периметър.

По-рано днес депутатът Георги Свиленски пострада пред паметника. Ръката му бе порязана от паднала ограда. Депутати посочиха, че я е бутнал работник. Пред МОЧА има и протести в негова защита, пишат от "24 часа".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase