Снимка: Bulgaria ON AIR

Подкрепила ли е страната ни тайно отпадането на регламента за ГМО храните? Този въпрос поставят парламентарно представени партии. Днес се очаква важно гласуване в Съвета на министрите и в Комисията по земеделие на Европейския парламент.

Д-р Светла Николова от сдружение АГРОЛИНК, която е и представител на коалицията "За да остане природа в България", заяви в студиото на "България сутрин", че позицията на България беше "Да", но в петък премиерът обяви, че страната ни ще гласува с "въздържал се".

"Бях на заседанието на двете комисии в парламента, един депутат ни нарече "кресльовци". Ние сме земеделски производители, учени и експерти, които знаят какви могат да бъдат последиците от приемането на този регламент. Нашите аргументи са сериозно обосновани", подчерта тя пред Bulgaria ON AIR.

Д-р Николова добави, че българският закон за ГМО ограничава разпространението им в околната среда. По думите ѝ отглеждането на ГМО продукти в Европа не се е случило и това не се е харесало на голямото агрохимическо лоби, което чрез ЕК е решило да предложи нов регламент, в който се изключва предварителна оценка на риска на новите ГМО.

"Избраха нов термин: "нови геномни техники". Промяната на генома се прави чрез генното инженерство. Каквито и термини да използват, това си е ГМО. Най-притеснителното е, че се създава категория, която се освобождава от всякаква отговорност. Ще се възпрепятства създаването на сортове, които да бъдат адаптирани към климатичните промени", обясни д-р Николова.

Тя посочи, че някои от страните са категорично против новия регламент. Хората няма да знаят дали в хляба се съдържа ГМО пшеница, това е крайно неприемливо, настоя представителят на "За да остане природа в България".

Според д-р Николова ние нямаме нужда от по-високи добиви, а всички обещания, че ще се намалят пестициди, не са се реализирали.

"ГМО са свързани с патенти, за новите геномни техники има над 1600 патента от 4 мултинационални гиганта, които искат да контролират цялата верига. Ако това предложение за нов регламент бъде прието, няма да има никакъв контрол по цялата верига. Това ще ги направи монополисти. Настояването ни е лабораториите да докажат, че е безопасно и едва тогава да бъде допускано до пазара. Преди това е повече от рисковано", категорична е тя.

Следващото гласуване е на 14 януари, когато още се разглежда точката за околната среда.

"Днешното заседание е наистина решаващо. След това ще бъдат евродепутатите. Надяваме се България да бъде в тази група страни, които защитават своите интереси - икономически и на хората", завърши д-р Николова.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase