Снимка: архив, БГНЕС

България постигна първият успех в заведените дела от нас и от други европейски държави срещу нормативните документи от мобилен пакет в Европейския съд в Люксембург.

Още по темата
Те се отнасят до международния автомобилен превоз на товари. Очаква се в началото на 2024 г. да отпадне спорната наредба за връщането на камионите до мястото им на регистрация.

"В момента, в който мобилен пакет беше приет, нашата държава заведе жалба за връщането на камионите до мястото им на регистрация. Генералният адвокат на съда на Европейския съюз излезе с дело, което отхвърля тази разпоредба. Това решение не е окончателно", заяви Николай Рашков от Съюза на международните превозвачи, цитиран от БНТ.

Според него разпоредбата трябва да отпадне.

"Още в самото начало алармирахме, че при тази разпоредба липсва всякаква логика. Има сериозно противоречие с правото на ЕС, което виждаме, че вече е признато", каза още Николай Рашков.

По думите му задачата им като браншова организация е да извадят фактите, които ще покажат какви биха били последствията от действията на законодателите.

"Подкрепата от другите държави оказва своята роля, но не бива да забравяме, че другата година има европейски избори и е изключително важно какъв състав ще изпрати България в Люксембург", коментира Рашков.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase