Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
fallback

Догодина ни очаква сравнително спокоен жилищен пазар в София, без тенденции за покачване или намаление на цените. През тази година има известен спад в броя сделки с имоти спрямо 2022 г., но това беше очаквано предвид пиковите стойности след пандемията. Спадът на продажбите в големите градове няма да доведе до сътресения на пазара. Това прогнозира Александър Бочев, новоизбраният председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

"Имотният пазар ще бъде много зависим от очакваното ни членство в еврозоната и в Шенген, както и от политиката на банките по отношение на лихвените проценти по ипотечни кредити. Засега драстични увеличения на лихвите не се очакват.“

Неотдавна Георги Заманов, главен изпълнителен директор на Алианц Банк България и член на УС на Асоциацията на банките в България, заяви в интервю за Bloomberg TV Bulgaria, че през 2024 г. не се очаква процес по рязко повишаване на лихвите по ипотечни кредити в България, какъвто се наблюдава в почти всички страни от Европейския съюз.

По данни на БНБ средният лихвен процент за новоотпуснатите жилищни кредити в левове през септември т.г. е 2,61% спрямо 2,57% през август и спрямо 2,47% през септември 2022 г. А по данни на ЕЦБ средната лихва за новите ипотеки в страните от еврозоната е 3,88% към август т.г. спрямо 2,20% през август 2022 г. и 1,32% през декември 2021 г.

Вече бившият председател на националното сдружение Добромир Ганев заяви, че е много трудно да се направи точна прогноза за развитието на имотния пазар, предвид динамичната геополитическа среда.

"Очакваме спад на инфлацията догодина, което е добра новина. За мен също е важно дали ще влезем в еврозоната през 2025 г. Ако това се се случи, дори съм на мнение, че жилищният пазар може да промени посоката си след първото тримесечие на 2025 г. и цените отново да тръгнат нагоре“.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

Аз Кочо

преди 6 месеца

Същевременно данните на Агенцията по вписванията показват сериозно увеличение на възбраните върху имоти на годишна база. Докато през третото тримесечие на 2022 г. в София са били наложени 1000 възбрани върху недвижими имоти, то за същия период на 2023 г. те са вече 1500. Според експерти това показва увеличение на броя лица, неспособни да обслужват кредитите си и други задължения, заради което все повече частни и държавни съдебни изпълнители се насочват към имотите им като обезпечение за дълговете им.

38

Аз Кочо

преди 6 месеца

Манолов изрази очакване, че задържането на скока на лихвите по левовите ипотечни кредити няма как да продължи и това допълнително ще натисне пазара надолу. Допълнително негативно влияние ще окаже и идеята на правителство и общини значително да увеличат данъчните оценки на жилищата от 2025 г.

37

Аз Кочо

преди 6 месеца

Според него намаляващото търсене на фона на увеличаващото се предлагане неминуемо ще доведе до пукане на ценовия балон. Такива корекции на пазара на имоти в България стават рядко, но рязко и с висока амплитуда. Някои строители с по-добри финансови позиции ще успяват да задържат цените, дори и без да продават. За други обаче този актив, който не се продава, бързо се превръща в пасив и там ще наблюдаваме пречупване на цените надолу, каза още инвестиционният експерт. Манолов изрази очакване, че задържането на скока на лихвите по левовите ипотечни кредити няма как да продължи и това допълнително

fallback