Снимка БГНЕС, архив

Седмици след като се въведе новата електронна система за издаване на електронни рецепти, пациенти и лекари се сблъскаха с редица трудности. Някои от тях настояват да се върнат хартиените рецепти. От Министерството на здравеопазването обаче твърдят, че връщане към хартиения вариант няма да има.

"Поне за някакъв период от време трябва да има възможност да се издават и двата вида рецепти - хартиени и електронни. Да, личните лекари ще изписваме електронно рецептите, но за колегите, които са в невъзможност да извършват това нещо, трябва да имат възможност да изписват хартиени рецепти", каза пред БНТ д-р Гергана Николова, член на Управителния съвет на Български лекарски съюз.

Тя коментира, че на вчерашното спешно заседание в здравната комисия не са взети конкретни решения, но са били изслушани всички страни.

Още по темата

"Лишават се колеги от възможността да упражняват професията си с тези електронни рецепти. Лишават медици от възможността да изпишат терапия за пациент. Предписването на лекарствата касае възможности свързани и с техниката, трябва да имаш добър телефон, добър интернет. Но София не е България. Това се очертава като голям проблем за спешните медици. Много други колеги пък нямат РЦЗ номер, не са регистрирани като лечебни заведения и не могат да предпишат терапията на своите пациенти", коментира д-р Николова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase