Снимка БГНЕС, архив

Само в първата седмица, откакто бяха въведени задължителните електронни рецепти за антибиотици и лекарства за диабет, продажбата на антибиотици е намаляла с 25-30%. Това съобщи зам.-здравният министър проф. Илко Гетов на изслушване на здравния министър в ресорната комисия в парламента по повод множеството проблеми, съпътстващи новата мярка. "Това означава, че сме се върнали в рамките на нормалната регулация, това е най-голямото ни постижение и стъпка към намаляване на антибиотичната резистентност", коментира той.

Проф. Гетов отрече да има хаос с въвеждането на е-рецептите, пише "Сега". По думите му новият начин на изписване на лекарства е изпробван пилотно сред 100 лични лекари, освен това е имало 2 г. гратисен период, в който електронните рецепти се ползваха паралелно с хартиените. Според него това е достатъчно дълго време, за да може всеки лекар да се снабди с нужния софтуер.

Зам.-министърът обаче призна за бъгове в системата, които е нямало как да бъдат прогнозирани в началото. "За тази една седмица решихме поне 5 големи проблема - за случаите, когато има предписана повече от една опаковка от дадено лекарство, за кодовете на лекарства от паралелен внос, за денталните лекари и т.н.", заяви той. По думите му предстои към националната здравно-информационна система да бъдат добавени и стоматолозите, които имат лечебна дейност във факултетите по дентална медицина, както и фелдшерите, обмисля се и как спешните медици също да могат да изписват електронни рецепти.

"Не знам каква информационна кампания трябваше да направим и към кого - пациентите просто трябва да си получат медикаментите от аптеката, тях няма какво да ги информираме", заяви и министър Хинков. По думите му 65% изпълнение на предписаните е-рецепти не е никак малко, а останалите 35% рецепти, които са върнати, сигурно също са изпълнени впоследствие, просто са върнати заради грешки или липса на конкретни лекарства.

Още по темата
"Има много неща, които трябва да се поправят, това предстои. Сред най-важните е да се даде възможност е-рецепти да се издават и от "Бърза помощ", посочи проф. Хинков. По думите му единият вариант е да се промени наредбата за лекарствата така, че да се въведе хартиена рецепта само за спешната помощ. Другият вариант, който според здравния министър е доста по-бърз, е здравното министерство да снабди всички в спешната помощ с електронни подписи. За връщане на хартиените рецепти като цяло обаче не може и да става дума, стана ясно от думите и на двамата, въпреки призивите и на Омбудсмана Диана Ковачева и на Българския лекарски съюз за временно връщане на хартиената рецепта.

Шефът на "Информационно обслужване" Ивайло Филипов изнесе данни, според които и по-възрастните лекари свикват с предписването на е-рецепти. По думите му в понеделник е имало 11% анулирани рецепти, а в неделя - само 2%.

Все повече избират и опцията за генерично изписване на лекарства - процентът на медиците, разрешили тази възможност, са се увеличили от 11 на 47%. Най-много е-рецепти са издадени от лекари на над 60 години, посочи Филипов. По думите му лекарят с най-много издадени електронни рецепти - 159 на брой, е на 66 години, а на 15-та позиция по предписване на лекарства по електронен път е лекар на 83 години. Реалният процент на изпълнение на електронни рецепти за миналата седмица е 68%, заяви той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase