Снимка: БГНЕС/ЕРА
fallback

Продължаващата война между Израел и Хамас ускорява връщането на вътрешните граници в Европейския съюз, като според анализатори тя слага край и на надеждите на Румъния и България за присъединяване към Шенгенското пространство.

Италия възстанови граничния контрол на Словения на 18 октомври. След това на следващия ден Словения възстанови собствените си контролни пунктове с Хърватия и Унгария.

„Завръщането на насилието в Близкия изток вероятно ще отложи влизането на Румъния и България в Шенген", заяви в интервю за „Brussels Signal“ Алисън Мътлър, бивш кореспондент на АП, която сега ръководи румънския новинарски сайт Universul.net.

Oще по темата
Испания предложи да се проведе гласуване за членството на двете страни в 27-членната Шенгенска безвизова зона по време на срещата на министрите на правосъдието и вътрешните работи на ЕС на 5 и 6 декември. За присъединяването на двете страни ще е необходим единодушен положителен вот. Австрия и Нидерландия вече наложиха вето на влизането на България поради проблеми с незаконната миграция, а Австрия наложи вето и на Румъния.

Преодоляването на възраженията на тези правителства беше приоритет за дипломацията на двете страни. Понякога това прерастваше в конфликт, като румънският премиер Марсел Чолаку заплаши частично австрийски газов проект в Черно море, ако Австрия не оттегли ветото си.

И за двете страни възможността да влязат в Шенгенското пространство "би помогнала на икономиките им", каза Мътлър.

Държавите от зоната, която понастоящем включва всички държави от ЕС, с изключение на България, Кипър, Ирландия и Румъния, не извършват имиграционни проверки на общите си граници с другите членове на Шенген.

Хърватия се присъедини най-скоро в началото на тази година. Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн, които не са членки на ЕС, също са част от Шенгенското пространство.

Мътлър заяви, че при увеличения брой мигранти от Близкия изток, които влизат в ЕС през Балканите, "не е сигурна, че румънците и българите са подготвени да се справят с притока на мигранти - нещо, което не са виждали никога, включително по време на вълната от 2015 г.".

През 2015 г. 1,3 млн. души пристигнаха в Европа като мигранти или с молба за убежище - най-много за всяка година след Втората световна война, на фона на гражданските войни в Либия, Сирия и Ирак.

Според Върховния комисариат на ООН за бежанците през първите девет месеца на 2023 г. този брой е достигнал най-високата си стойност от 2016 г. насам.

Италианският министър-председател Джорджия Мелони написа в X, че именно "влошаването на ситуацията в Близкия изток" и "увеличаването на миграционните потоци по балканския маршрут" са наложили "суспендирането на Шенгенския договор за свободно движение в Европа" от страна на Италия.

Последните събития във връзка с миграцията, които се случват едновременно с редица бомбени заплахи в Европа, представляват "своеобразно повторение на кризата от 2015 г., която е конвергенция между мигрантска и терористична криза", заяви Пиер Бертеле, експерт по управление на границите и право, работещ в отдела по миграция на Европейската комисия.

В условията на постепенно възстановяване на граничния контрол от страна на членовете на ЕС с техните европейски съседи, той попита: "Дали основите на ЕС се изместват от икономическа основа към основа, свързана с повече сигурност?"

Нечифор Каталин Йоан, бивш румънски депутат и член на Европейския парламент, заяви, че ограничаването на свободата на движение рискува "да стане необратимо".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

57

Ганчо

преди 7 месеца

Ако войната не сложи край,ще го сложи един астероид който ще мине близо до земята 2024,ако и той не сложи край ще го сложи глобалното затопляне!!!!

56

Българин

преди 7 месеца

С право. Достатъчно им е да четат про-хамаските коментари във форума, за да се защитят от нас. Друг е въпроса, че истинската им заплаха е от вътре.

55

Груйо Михалов

преди 7 месеца

ПП наистина действат като комунисти (нали родата им е такава) без да мислят джаста -праста и у храста...20 милярда дългове ,донуси ,такси все едно се борят против Шенген и еврозоната.Даже Нинова е по-демократ от тях...

fallback