Снимка БГНЕС, архив
fallback

Работодателят ще носи по-малко отговорност, когато човек работи от вкъщи и не спазва предписаните му правила и норми за здравословни и безопасни условия на труд. Това е записало социалното министерство в редакция на проекта си за промени в Кодекса на труда, с които въвежда нови изисквания към хоум офиса, пише "Сега".

Промените предвиждат доста строги условия за работата от разстояние, която досега беше в свободен режим. Това, според вносителите, ще направи възможно повече хора да работят гъвкаво, въпреки че регулацията по-скоро ще постигне обратния ефект.

Проблемът, според редица работодателски организации, е, че сега Кодексът на труда им вменява отговорност за здравословните и безопасни условия на труд на служителите, които работят от разстояние, без те да имат възможност реално да контролират нещата. Изтъкват се всякакви примери за възникващи поради това проблеми - ако например служителят замине в чужбина, това влече друг тип данъчно облагане и осигуряване.

С тези мотиви промените въвеждат нови изисквания към служителите, а и към работодателите. Мястото на работа от разстояние вече ще се записва в трудовия договор, което означава, че промяната - от София във Варна например, няма да е толкова лесна (тук имаше спор за тънката разлика между място на работа и работно място, поради което този текст също леко е редактиран, без тежестта на новите изисквания да е намалена). Служителят ще трябва да предостави на работодателя си писмена информация за характеристиките на осигуреното от него работно място за хоум офис. Отменено е обаче искането помещението да отговаря на определена квадратура, защото това можеше да се окаже невъзможно за много хора.

Най-съществената редакция на първоначалния проект е в отговорността на работодателя. Тя предвижда, че отговорността на работодателя може да се намали, когато пострадалият е допринесъл за трудовата злополука, като е допуснал груба небрежност; а също и когато пострадалият не е спазил предписаните му правила и норми за здравословни и безопасни условия на труд.

Въпреки критиките от всички страни, социалното министерство е запазило текста, който предвижда право да не отговарят на служебни обаждания само за работниците и служителите от разстояние. Социалните партньори смятат, че този текст е дискриминационен, защото такъв няма и за хората, които работят присъствено. Така излиза, че тях могат да ги притесняват в извънработно време, а хората в дистанционен режим - не.

Законопроектът бе обсъден на последната тристранка в началото на месеца и предстои да мине през Министерския съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

Иван

преди 6 месеца

ИТ професионалист съм в кол център и си работя от вкъщи. Къщата ми е 300 квадрата.

48

Анонимен

преди 6 месеца

До Анонимен 47 Ай-Ти специалистките са по-скромни. След работа не пият биричка в парка, а отиват в луксозна кафе-сладкарница. После се оттеглят в дома на някоя от тях и оттам по телефона си поръчват стриптийзьор.

47

Анонимен

преди 6 месеца

До до 43 - Ще ти извъртя два шамара, ако те видя на живо, ама знам, че няма да се случи. Ако офис с ИТ-та няма, с какво подяволите е заее 50% от Бизнес парка? Лукови глави? Може и да са лукови, ама пак са ИТ-та. Нали ви знам - хленчещи мрънкачи, дето винаги се милят за незаменими и като ги уволним, пускат по 20 страници ЕС-та в LinkedIn, как еда ли не сме някакви модерни шашисти, защото ги караме да работят, а не да постват онлайн.

fallback